U Rusiju stigli vojnici iz 12 zemalja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Rusiju stigli vojnici iz 12 zemalja

Datum:17.06.2020.

Vojnici iz 12 zemalja stigli su u Rusiju kako bi učestvovali na Paradi pobjede na Crvenom trgu u Moskvi, koja će biti održana 24. juna, izjavio je u intervjuu za list "Crvena zvezda" glavni komandant kopnenih snaga, general Oleg Saljukov.

Saljukov, koji će komandovati paradom, precizirao je da se radi o delegacijama iz Srbije, Azerbejdžana, Jermenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Turkmenistana i Uzbekistana.

Kako se očekuje, na paradi na Crvenom trgu će učestvovati više od 13 hiljada vojnika, 234 jedinice savremene i istorijske kopnene vojne tehnike, uključujući najnovija borbena vozila za podršku tenkova "Terminator", samohodne haubice "Koalicija-SV" i "Msta-SM", tenkovi T-90M i "Armata", protivavionski raketni kompleksi "uk-M3", "Tor-M2", S-400, kao i 75 aviona i helikoptera.

Gledaoci će takođe moći da vide neke elemente istorijske parade održane 24. juna 1945. godine, te će na primjer biti izveden "Jubilarni marš za doček crvenoarmejaca". Paradni orkestar predstavljaće 900 muzičara.

Na vojnim paradama na nivou cijele zemlje ukupno će učestvovati 64 hiljade vojnika, 2,4 hiljade jedinica gusjenične, automobilske i avijacione tehnike, a takođe i 20 brodova i podmornica.

Prva noćna proba parade Pobjede biće održana 17. juna na Crvenom trgu, sljedeća je zakazana za 18. jun, a generalna proba biće održana 20. juna.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije  je saopštio da će Parada pobjede, povodom 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu biti održana 24. juna.

Parada, koja se tradicionalno održava 9. maja, odložena je, po odluci predsjednika, zbog pandemije virusa korona.

Zbog virusa korona Dan pobjede je 9. maja bio obilježen vazdušnom paradom u Moskvi. Nebo nad Moskvom ispunilo je 75 aviona i helikoptera, koji su letjeli u različitim formacijama, a posebno su bile prikazane i specijalne akrobacije.

Podsjetimo, svijet u ovoj godini obilježava 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: