Ovaničen početak radova na prečistaču pitke vode u Nevesinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ovaničen početak radova na prečistaču pitke vode u Nevesinju

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:18.06.2020.

Na jezeru Alagovac danas je ozvaničen početak radova na rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje pitke vode. Ovaj projekat vrijedan 1.549.578 evra omogućiće kontinuirano snabdijevanja stanovništva čistom i ispravnom vodom i u hidrološki nepovoljnim periodima godine, kao dopuna vodovodnom sistemu „Udbina“. 

Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da je ovaj projekat započet prije šest godina i nije prekidan iz razloga što u ljetnjim mjesecima kapacitet izvorišta „Udbina“ nije dovoljan za uredno vodosnabdijevanje.

On je podsjetio da se rekonstrukcija prečistača izvodi u okviru projekta „Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u RS“ i da je rok za završetak radova godinu dana.

– Finansijska konstrukcija je zaokružena sredstvima Evropske investicione banke, Vlade Republike Srpske, opštine Nevesinje i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj – rekao je Avdalović. 

Radove izvodi slovačka firma ESOTECH iz Velenja. Voditelj projekta Slobodan Mrkonjić kaže da rekonstrukcija postrojenja podrazumijeva više faza, od mehaničkog procesa prečišćavanja, pa do završnog hlorisanja i puštanja u sistem.

– Predviđena je kompletna rekonstrukcija sedimentacije, koagulacije i flokulacije, zamjena postojećih pješčanih filtera, izgradnja dva nova bazena i zamjena pumpe za sirovu vodu – pojasnio je Mrkonjić. On je potvrdio da će čitav sistem biti automatizovan sa mogućnošću daljinskog nadzora.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Vodovod“ Slaviša Soknić podsjeća da je stari sistem prečišćavanja vode na Alagovcu urađen još osamdesetih godina i da nije mogao zadovoljiti potrebe stanovništva Nevesinja.

– Završetkom novog projekta koji predviđa savremena tehnološka rješenja uz postojeći vodovodni sistem „Udbina“ stanovnici Nevesinja imaće uredno snabdijevanje pitkom vodom tokom čitave godine – istakao je Soknić. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: