Nakon 18 godina Udruženje za navodnjavanje 'Pištet' iz Veličana ponovo radi u punom kapacitetu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nakon 18 godina Udruženje za navodnjavanje 'Pištet' iz Veličana ponovo radi u punom kapacitetu

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:21.06.2020.

Članovi Udruženja korisnika vode za navodnjavanje „Pištet“ iz Veličana danas su organizovali veliku akciju oko uređenja i popravke sistema za navodnjavanje, koji već nekoliko godina nije bio u funkciji.

Nakon dužeg vremena računi za električnu energiju su upotpunosti izmireni i sistem kojim upravlja udruženje je ponovo na mreži za uredno elektro-snabdjevanje. Dug od nekoliko hiljada maraka korisnici vode su platili kroz višegodišnju članarinu za sve članove udruženja, što je, kako kažu, bio i jedini način da se izmire ove obaveze.

Novim ugovorima, koje su ove godine potpisali svi korisnici vode, utvrđeno je da se potrošena voda obračunava isključivo preko novougrađenih satova za vodu. Dosadašnji način plaćanja vode za navodnjavanje po zalijevanoj površini pokazao se kao nefunkcionalan i neefikasan.

Kako smo saznali od nekoliko korisnika vode, za 18 godina postojanja udruženja „Pištet“ najčešća isključenja su bila zbog neodgovornosti pojedinaca prema ovom značajnom resursu za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. Kontrolisana potrošnja i mjerni satovi za vodu, vjeruju korisnici, mnogo bolje će čuvati vodu od nemara i rasipanja.

Korisnici vode očekuju od resornog ministarstva i „Voda Srpske“ da uskoro donesu novi pravilnik koji će definisti način, prava i obaveze u korišćenju voda, a time bi, vjeruju, bili riješeni brojni problemi sa kojima se u praksi susreću korisnici sistema za navodnjavanje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: