Ljubinje: Za prvih pola godine tri puta više beba nego prethodne | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljubinje: Za prvih pola godine tri puta više beba nego prethodne

Izvor: RTRS | Datum:22.06.2020.

Bejbi bum u maloj hercegovačkoj opštini Ljubinju. Za prvih pola godine rođene su 22 bebe, što je tri puta više nego prethodne. Do kraja godine beba će biti još, što uliva nadu da ovo mjesto ima budućnost.

Rode nisu zaobilazile Ljubinje ove godine. Donijele su dvadeset dva nova stanovnika i veliku radost roditeljima i cijeloj opštini. Iako su teška vremena i većina mama nema stalno zaposlenje, nisu odustale od proširenja porodice.

- Nemamo posao. David je stigao kao prva beba, ali kad ste roditelj imate sve - rekla je Jelena Knežević, majka.

Za 18 porodica stigla je prva prinova, a u ovoj najljepšoj statistici upisano je i treće, četvrto i šesto dijete.

- Radosna vijest je da će do kraja godine biti još beba, i da će biti bolja statiskika nego prošle i nekoliko prethodnih godina - navela je Radmila Rudan direktorka Centra za socijalni rad opštine Ljubinje.

Ovogodišnji bejbi bum ohrabruje i nastavnike i upravu osnovne škole. Prethodnih godina upisivali su jedva jedno odjeljenje prvačića.

- Ove godine podnijećemo zahtjev Ministarstvu za dva manja odjeljenja, a bebi bum 2020.godine daje nadu da opstaje i škola i mjesto i da su značajne mjere Vlade Srpske pronatiltetne - rekao je Pero Sikimić direktor OŠ "Sveti Sava" Ljubinje.

Mogućnosti za pronatalitetne podsticaje iz opštinske kase, u kojoj je za ovu godinu planirano oko 1,6 milina maraka, su male. Nezaposlene majke dobijaju materinski dodatak od 405 maraka od Vlade Srpske, dok su bebe iz višečlanih porodica po rođenju dobile 600, odnosno 450 maraka. Opština Ljubinje grantom od 1000 maraka podržava Udruženje višečlanih porodica.

Izdvojili su jednokratnu pomoć od 1.000 maraka za porodicu koja je dobila šesto, i 700 maraka za porodicu koja je u ovoj godini dobila petu prinovu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: