Tamindžija: Male hidroelektrane štetne za životnu sredinu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Tamindžija: Male hidroelektrane štetne za životnu sredinu

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:25.06.2020.

Predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine u Narodnoj skupštini RS Ilija Tamindžija smatra da bi Republika Srpska u narednom periodu trebalo da donese odluku o zaustavljanju izgradnje malih hidroelektrana i tako zaštiti rijeke i životnu sredinu. Time bi bio ispunjen i zahtjev brojnih ekoloških udruženja i građana koji ukazuju na štetnost ovih projekata, pišu Nezavisne novine.

Zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana izglasao je Predstavnički dom FBiH, koji je usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka, a u Centru za životnu sredinu ističu da ovaj korak treba da slijede i poslanici u Narodnoj skupštini RS.

Tamindžija naglašava da je Klub SNSD-a u prošlom sazivu zaustavio gradnju malih hidroelektrana na određenim područjima.

"Smatram da ni država generalno nema interes od gradnje malih hidroelektrana, one su uglavnom male proizvodnje, male instalacije, što im i sama riječ kaže, a prave puno štete, koja je nepovratna, posebno u prelijepim prirodnim vodotocima", kaže Tamindžija i dodaje da postoji problem od 2005. godine i posljednje Vlade RS Pera Bukejlovića, koja je tada dodijelila veliki broj koncesija, što je RS dovelo u određene probleme u vezi s tim pitanjem.

"U našoj stranci vlada apsolutno raspoloženje kada je u pitanju ova tema. Trebalo bi tačno propisati uslove, nisu svi vodotoci isti kao ni njihov značaj. Imate Plivu, Sutjesku i druge ljepotice, gdje se ne smije dozvoliti da neko postavlja cijevi u korito i da ga isuši kako bi dobio neku manju proizvodnju", smatra Tamindžija.

U BiH je planirano više od 400 malih hidroelektrana, a već je izgrađeno oko 100.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: