HET pomaže razvoj vinarstva u Hercegovini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

HET pomaže razvoj vinarstva u Hercegovini

Izvor: Hidroelektrana na Trebišnjici | Datum:25.06.2020.

U Službi za laboratorijska ispitivanja „Hidroelektrana na Trebišnjici“ u prethodnih desetak godina, pored monitoringa površinskih i podzemnih voda iz sliva Trebišnjice, vrši se i kontrola kvaliteta vina, od berbe do flaširanja.

Šef službe Adrijana Vučurević, za naš sajt kaže da su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ pokrenule ove aktivnosti sa ciljem da se pomogne razvoju vinarstva u Hercegovini i doprinese kvalitetu naših vina.

„U našoj laboratoriji trenutno se analizira više od 10 parametara koji pokazuju kvalitet vina, a trudimo se da vremenom povećamo broj fizičko-hemijskih parametara koje analiziramo, kao i da poboljšamo opremljenost naše laboratorije“, ističe ona.

Dragan Anđelić, vlasnik Vinskog podruma „Anđelić“, kaže da je za proizvodnju vina i poboljšanje njegovog kvaliteta analiza koja se izvodi u Službi za laboratorijska ispitivanja od ogromnog značaja. On je objasnio da je praktično bilo nemoguće postići ovoliki iskorak u proizvodnji vina, kakav je postignut u Trebinju, bez postojanja jedne ovakve laboratorije i stručnosti i odgovornosti osoblja koje vrši analize.

„Danas se u Trebinju proizvode sve kvalitetnija vina, kako u profesionalnim vinarijama, tako i u domaćinstvima. Prije su analize rađene u zapadnoj Hercegovini, Dubrovniku ili Nikšiću, a interakcija sa laborantima je bila otežana, pa je broj urađenih analiza bio mnogo manji nego danas. Sada ne možemo ni da zamislimo kako smo mogli funkcionisati“, rekao je on.

I Tihomir Kuduz iz „Podruma manastira Trvdoš“ ističe da bez analiza koje se izvode u HET-ovoj laboratoriji ne bi mogli da proizvode vina vrhunskog kvaliteta, ali i da su zadovoljni opremljenošću laboratorije.

I iz „Vinskih podruma Anđelić“ i iz „Podruma manastira Tvrdoš“ naglašavaju da postojanje ovakve laboratorije u Trebinju znatno smanjuje troškove vinarijama,  jer se cijene analiza uzoraka u komercijalnim laboratorijama kreću i do 100KM u zavisnosti od zahtijevanih parametara, ne uračunavajući tu i troškove puta i gubitak dragocjenog vremena.

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ su sa svim zainteresovanim vinarijama iz Trebinja sklopile ugovore o saradnji, po kom se usluge fizičko-hemijskih analiza vinskih proizvoda, proizvoda šire i šire u toku fermentacije, te tumačenje dobijenih rezultata, naplaćuje po cijenama znatno nižim od tržišnih. Na taj način, u skladu sa svojim mogućnostima, „Hidroelektrane na Trebišnjici“ nastoje da pomognu razvoj vinarstva, kao i razvoj privrede u hercegovačkom kraju.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: