Obilježevanje 145. godišnjice Nevesinjske puške u četvrtak, 9. jula | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježevanje 145. godišnjice Nevesinjske puške u četvrtak, 9. jula

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:07.07.2020.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije u četvrtak, 9. jula biće obilježena 145. godišnjica Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška. Ovogodišnje obilježavanje biće dosta skromnije zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima u 11:00 časova biće služen parastos, a nakon toga će biti položeno cvijeće.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprotstave tada najvećoj svjetskoj sili - turskoj carevini.

Tri nevesinjske puške – ponos Nevesinja

Nevesinjci su tri puta u posljednjih vijek i po prvi u Evropi stali na put ugnjetačima i osvajačima i svaki put su izlazili kao pobjednici.

Prva Nevesinjska puška iz 1875. godine je najznačajniji istorijski događaj srpskog naroda u drugoj polovini 19. vijeka. U cijeloj istoriji svijeta nema primjera da se mali broj ljudi duže borio pod teškim okolnostima protiv daleko brojnijeg neperijatelja kao što je to bio slučaj u ovom ustanku.

Slobodarsko opredjeljenje Nevesinjci su iskazali novom bunom 1882. godine kada su razočarani u ishod dogovora svjetskih sila poručili novom okupatoru Austro-Ugarskoj da u ovom narodu neće ugasiti iskru slobode.

Treća nevesinjska puška odjeknula je opet prva pred najezdom fašizma. Oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj bio prvi ustanak u porobljenoj Evropi.

Nevesinjske puške su događaji kojim se ponose ne samo Nevesinjci i Hercegovci nego i svekoliki srpski narod u stalnom traganju za pravdom i slobodom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: