Beograd se neće izvinjavati zbog presude onima koji su ubijali Srbe | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Beograd se neće izvinjavati zbog presude onima koji su ubijali Srbe

Izvor: SRNA | Foto: RTS | Datum:07.07.2020.

Srbija se nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, povodom reagovanja iz Sarajeva na presudu beogradskog suda Huseinu Mujanoviću za zločine nad Srbima u Hrasnici, te dodao da je pozvao ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića na hitne konsultacije u Beograd.


Dačić je izjavio da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da nota Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara, upućena Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, bude objavljena u medijima, a da tek nakon toga bude dostavljena Beogradu, i to slanjem mejla.

Navodeći da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ambasador BiH u Beogradu Aida Smajić obavijestila da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, Dačić je rekao da je kao reakciju na takav postupak pozvao ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića na hitne konsultacije u Beograd.

"Zbog toga neće niti je u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Džaferovića, i vratiće se u Sarajevo tek pošto se ambasador BiH vrati u Beograd", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je istakao da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela.

"Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina jedno je od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava", istakao je Dačić.

Dačić je upitao "zašto onda BiH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića" za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni.

On je dodao da se jedino rasvjetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem počinilaca može ostvariti trajno pomirenje.

Prema njegovim riječima, Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Srbije potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim državama.

Dačić je napomenuo da u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i muslimana, zbog čega Beograd odbija tvrdnju iz Sarajeva da je riječ o pravno-političkom instrumentu.

Dačić je reagovao povodom protestne note koju je Beogradu uputila ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković zbog presude kojom je bivši komandant takozvane Armije BiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima.

Nakon toga predsjedavajući Predsjedništa BiH Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadora BiH Aidu Smajuć na konsultacije u Sarajevo.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: