Одложен сабор трубача у Гучи | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Одложен сабор трубача у Гучи

Извор: srpskainfo | Датум:17.07.2020.

Јубиларни 60. Сабор трубача у Гучи одложен је по први пут за свих шест деценија колико се и одржава у овој драгачевској варошици.
 

Мјештани су збуњени, али и разочарани јер управо ова манифестација била је један од основних прихода за све њих, пише Србија Данас.

– За вријеме Сабора све је издато, чак и обичну ливаду ко има у тим данима она му донесе новац. Ове године је све другачије, ни сами не знамо шта нас је снашло. У ово доба увијек су почињале припреме, сада ништа. Биће ово најтужније љето за нас Драгачевце – каже Слободан Јовановић из Гуче.

Ова 2020. година у календару ће бити уписана као једина до сада у којој се кроз престоницу трубе неће проломити звукови лимених инструмената. Изостаће више од 300.000 гостију из свих дијелова свијета, а велики минус претрепеће и угоститељи.

– Гуча је мало мјесто које живи за трубу и од трубе. Јасно нам је да у оваквој епидемиолошкој ситуацији Сабор не може да буде одржан и то је заиста велики ударац за све нас. Угоститељи су ове године, усљед новонастале ситуације ионако на губитку, а одлагање манифестације само је додатно отежало ситуацију. За тих неколико дана Сабора могло је да се заради толико новца, колико за свих осталих једанаест месеци – изјавио је угоститељ Томислав Протић.

Губитке ће због отказивања јубиларног Сабора претрпети и општина Лучани.

– Приходи ће бити мањи између пет и десет милиона динара. Међутим, на то се још додају и приходи који улазе у општински буџет на основу бројних такси и пореза. Трубачи су такође разочарани, јер се већина њих вриједно спремала за ово такмичење, а ове године ће најбољи остати без награда. Правила струке и епидемиолошке мјере су јасне, морају се поштовати јер је здравље свих на првом месту – рекао је Јован Ковачевић, испред Саборског одбора.

Остаје нада да ће за 12 мјесеци са чувеног споменика трубачу у центру Гуче, опет одјекнути звуци добро познате химне “Са Овчара и Каблара“, и да ће ова драгачевска варошица сљедећег августа бити највеселије мјесто на Балкану, као што је то била претходних 59 година.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: