ALU, FPM I Studentski dom obuhvaćeni projektom energetske efikasnosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ALU, FPM I Studentski dom obuhvaćeni projektom energetske efikasnosti

Datum:03.02.2016.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju realizuje ,,Projekat energetske efikasnosti ʼʼ koji se finansira iz sredstava Svjetske banke. Projektom su predviđene investicije u objekte škola i bolnica u cilju poboljšanja energetske efikasnosti. To će dovesti do smanjenja potrošnje energije, tekućih troškova, kao i do unapređenja konfora u zatvorenim prostorijama.

ALU, FPM I Studentski dom obuhvaćeni projektom energetske efikasnosti

Ovim projektom će biti obuhvaćena dva paviljona, koja su u vlasništvu grada Trebinja, među kojima je Fakultet za proizvodnju i menadžment, Studentski dom i Akademija likovnih umjetnosti, Trebinje.

Predložene mjere energetske efikasnosti za navedene objekte su sledeće:

1. Zamjena fasadnih prozora i vrata

2. Toplotna izolacija fasadnih zidova

3. Toplotna izolacija međuspratne tavanske konstrukcije

4. Ugradnja toplotnih pumpi vazduh-voda, ugradnja nove cijevne mreže i novih grejno/rashladnih tijela

5. Ugradnja solarnog sistema pripreme tople potrošne vode

6. Revitalizacija sistema rasvjeta ugradnjom LED rasvjete

Za zagrijavanje prostora predviđena je ugradnja toplotnih pumpi vazduh –voda i to za svaki fakultet posebno, kao i za studentski dom. Toplotne pumpe imaju visok stepen korisnog dejstva .Ovaj stepen korisnosti za gradove poput Trebinja još više raste zbog pogodne klime tj. viših temperatura u zimskom periodu u odnosu na druge krajeve Republike Srpske. Ovaj sistem će se u ljetnjem periodu koristiti za klimatizaciju (hlađenje) prostora a u zimskom za zagrijavanje.

Predviđena ugradnja solarnog sistema je vrlo isplativa zbog velikog broja sunčanih dana i visokog intenziteta sunčevog zračenja u Trebinju, a dobija se i sistem u kojem nema mnogo održavanja i koji nema takozvane dijelove koji se troše.

Solarni kolektori se postavljaju na južnoj strani krova objekta i spajaju se cjevovodom sa novim akumulacionim rezervoarima smještenim u prostorijama gde su postojeći akumulacioni rezervoari.

Energija koja može da se dobije od sunca može da pokrije celokupne potrebe ljudi na globalnom nivou. Ovaj tip energije može da riješi razne probleme što se najviše ogleda u uštedi energenata poput struje, zemnog gasa, nafte i slično.

Projekt će biti realizovan u skladu sa predviđenom dinamikom u toku ove godine. Ovo je sigurno jedini način sistemskog rješavanja problema ogromnih energetskih gubitaka u oba paviljona.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: