Divljenja vrijedan gest trebinjskih osnovaca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Divljenja vrijedan gest trebinjskih osnovaca

Izvor: Hercegovina Pres | Foto: Hercegovina Pres | Datum:04.08.2020.

Učenici VI3 razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ , nesebičnim i dviljenja vrijednim gestom  pokazali su koliko je važno biti human i solidaran  donirajući dio novčane nagrada koju su osvojili na školskom takmičenju.

Nakon što su pobijedili u online takmičenju iz demokratije, tim od osam učenika se dogovorio da polovinu osvojenog novca dodijeli  organizacijama „Rukom za šapu Trebinje“ koja se brine o nezbrinutim životinjama, „Djeca Djeci“ kako bi pomogli svojim vršnjacima sa poteškoćama u razvoju i socijalno ugroženoj djeci,  Odredu izviđača „Trebinje“, koji su omogućili da se sprovede akcioni plan hranjenja uličnih životinja i bolesnom dječaku iz Ljubinja kako bi pomogli da što prije ode na liječenje.

Sve ove organizacije,  od osam mališana beskrajno plemenitog srca, dobile su po stotinu konvertibilnih maraka.

Na projektu „Psi lutalice“ za koje su osvojili prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz demokratije i ljudskih prava neumorno su nedjeljama radili uz pomoć nastavnika Predraga Stevovića i Marine Marković.

Izložene su alternativne mjere javne politike, napravljen je akcioni plan, ponuđena su rješenja, intervjuisani su građani Trebinja, a u samom razredu su održane edukativne radionice i predavanja na ovu temu od strane doktora veterinarske medicine Dragane Drinjak-Turnić i predstavnika fondacije „Dogs trust“-a  Dragane Lugonje, te u saradnji sa udruženjem „Djeca djeci“ i odredom izviđača Trebinje (Nebojša Ratković) učenici su učestvovali u akcijama “Dog walking“ (šetnja pasa) i hranjenje napuštenih pasa u našem gradu kojih nažalost ima u znatnom broju.

Izabravši ovu temu za rad, učenici su željeli skrenuti pažnju institucija na ovaj problem i istaći potrebu rješavanja istog. Azil i sterilizacija pasa donekle doprinose rješavanju problema, ali učenici svojim projektom insistiraju na činu udomljavanja koje obezbjeđuju psima topli dom, kvalitetnu njegu, ljubav, sigurnost i redovan veterinarski nadzor. Njihova ideja podrazumijeva i rad na podizanju svijesti građana o ovom rješenju putem udomljavanja jer ljudi nisu dovoljno edukovani i informisani, te često imaju predrasude.

Nagradu od 800 KM su osvojili i sa drugima podijelili  Nađa Buđen, Iva Ignjatić, Nađa Janković, Kalina Kovač, Marta Milivojević, Nikola Milić i Talija Popadić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: