Sunce na Zemlji i beskonačni izvor energije – za pet godina niče najveći fuzioni reaktor na svetu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sunce na Zemlji i beskonačni izvor energije – za pet godina niče najveći fuzioni reaktor na svetu

Datum:05.08.2020.

Na jugu Francuske počela je gradnja i sastavljanje najvećeg fuzionog reaktora na svetu, koji ima potencijal da čovječanstvu otključa tajnu skoro beskonačnog izvora energije.

Projekat Iter (International Thermonuclear Experimental Reactor) vredan je 20 milijardi evra, a u njemu će biti replicirani procesi koji pokreću Sunce i treba da pokaže da energija iz nuklearne fuzije može da se stvara na komercijalnom nivou.

Iako se planira da počne sa proizvodnjom prvih količina energije već 2025. godine, to će biti na čisto eksperimentalnom nivou. Stručnjaci veruju da će biti potrebno nekoliko decenija da se usavrši tehnologija koja bi omogućila povezivanje fuzionih reaktora na komercijalne električne mreže.

Uprkos tome, u projekat se polažu ogromne nade, jer nuklearna fuzija nudi čist i skoro beskonačan izvor energije, mada do sada čovječanstvo nije uspelo da prevaziđe tehničke izazove crpljenja ekstremne količine energije.

Džinovski reaktor biće sastavljen iz miliona delova, koji će težiti 23.000 tona, a projekat će biti najsloženiji inženjerski poduhvat u istoriji.

U njegovom sklopu će se naći 10.000 tona magneta, od kojih su neki teži od putničkog aviona, kao i 200 kilometara superprovodničkih kablova, koji će biti držani na temperaturi od minus 269 stepeni Celzijusa – približno apsolutnoj nuli.

Francuski predsednik Emanuel Makron zajedno sa drugim evropskim i zvaničnicima iz Kine, Indije, Japana, Koreje, Rusije i SAD proslavili su početak radova na sastavljanju reaktora.

Lansiran još 2006. godine, Iter planiran je da postigne punu nuklearnu fuziju 2023. godine, ali je rok sada malo pomjeren.

„Postoje trenuci kada nacije odluče da prevaziđu svoje različitosti zarad zajedničkih istorijskih ciljeva. Odluka da se pokrene Iter sredinom 2000-ih godina bio je jedan od tih trenutaka. Iter je obećanje mira“, istakao je Makron.

Ukupno 35 nacija sarađuje na gradnji „tokamaka“, magentskog fuzionog uređaja, koji treba da dokaže potencijal fuzije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: