Dodik čestitao Šojguu 175 godina postojanja Ruskog geografskog društva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dodik čestitao Šojguu 175 godina postojanja Ruskog geografskog društva

Izvor: RTRS | Datum:18.08.2020.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Ruskog geografskog društva Sergeju Šojguu 175 godina od osnivanja Ruskog geografskog društva.
 
Dodik je naglasio da je Rusko geografsko društvo jedna od najuglednijih institucija u Rusiji, koja ima prvorazredni nacionalni i međunarodni značaj.

- Vama i mnogobrojnim uglednim članovima ovog društva želim mnogo uspjeha u daljem radu u ovoj izuzetno značajnoj i eminentnoj sveruskoj organizaciji i jednom od najstarijih naučnih geografskih društava u svijetu - istakao je Dodik.

On je naveo da su naučne ekspedicije i istraživanja članova Ruskog geografskog društva u značajnoj mjeri doprinijeli brojnim otkrićima u raznim oblastima, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Rusko geografsko društvo osnovano je po nalogu cara Nikolaja Prvog na današnji dan 1845. godine, a ideju za njegovo osnivanje dao je admiral Fjodor Petrovič Litke, vaspitač budućeg prvog predsjednika Ruskog geografskog društva velikog kneza Konstantina Nikolajeviča.

Glavni cilj ove rganizacije bio je da se okupe i pomognu najbolji mladi ruski istraživači da sveobuhvatno istraže domovinu.

Predsjednika Ruskog geografskog društva je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, a Savjetom pokrovitelja predsjedava predsjedik Rusije Vladimir Putin.

Rusko geografsko društvo danas ima oko 30.000 članova u Rusiji i inostranstvu, a ugledni član ovog društva je i proslavljeni svjetski i srpski reditelj Emir Kusturica.

Regionalne kancelarije dostupne su u svih 85 subjekata Ruske Federacije.

Glavne aktivnosti Ruskog geografskog društva su ekspedicije i istraživanje, obrazovanje, kultura, rad sa mladima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: