PRIŠTINA NE POŠTUJE ZAKON O ZAŠTITI IMOVINE SPC | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PRIŠTINA NE POŠTUJE ZAKON O ZAŠTITI IMOVINE SPC

Izvor: SRNA | Datum:19.08.2020.

Antropolog sa Univerziteta Kembridž Nora Veler izjavila je da pitanje zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na Kosovu i Metohiji mora da se rješava na najvišem političkom i međunarodnom nivou, jer Priština, po ovom pitanju, ne poštuje ustav i zakon.

Velerova je ocijenila da je SPC sa pravom zabrinuta zbog izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i naglasila da vlada u Prištini treba to ozbiljno da shvati i poštuje Ahtisarijev plan, čiji se aneks pet odnosi na zaštitu SPC i dio je kosovskog ustava.

Ona je ukazala da nijedna javna ličnost ili zvaničnik u Prištini nije dao komentar na takav način da ostavi utisak na međunarodnu zajednicu da samoproglašeno Kosovo u stvari vodi računa o SPC.

"Štaviše, ovaj put je sada još jedan dokaz da Kosovo nije u mogućnosti da primjenjuje svoje zakone u odbranu zajednica koje je obećalo", rekla je Velerova za KTV.

Ona smatra da taj problem ne treba da se rješava na nivou lokalnih vlasti, već na najvišem političkom i međunarodnom nivou, te ukazala da su Dečani na listi Uneskove svjetske baštine.

Velerova je istakla da će pitanje crkve biti tema dijaloga u Briselu i podsjetila da je Priština prihvatila Ahtisarijev plan, čiji se Aneks pet odnosi na zaštitu SPC i oblasti sa kulturnim i vjerskim znamenitostima značajnim za srpsku zajednicu i dio je ustava.

"Iz tog razloga, Kosovo mora zaštititi SPC u skladu sa odlukama koje je prihvatilo 2006. godine i ne treba da čeka međunarodnu intervenciju da bi se zaustavila izgradnja puta, već treba samo da zaustavi radove, da pokaže da poštuje ustav i sprovodi zakon, te da zaštiti prava i vjerske slobode srpske zajednice", rekla je Velerova.

Ona je ocijenila da je to pitanje veoma složeno, s obzirom na to da lokalne vlasti u odnosu na crkvu nikada nisu postupale diplomatski i profesionalno i nisu se bavile tim pitanjima sa ozbiljnošću kakvu zaslužuju.

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana sa kraja 14. vijeka.

Hram je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.

Manastir Dečani su najčešće napadan objekat, ne samo SPC, već hrišćanski, na teritoriji Evrope od Drugog svjetskog rata.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: