Haški mehanizam ignoriše stanje generala Mladića, treba odgoditi ročište | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Haški mehanizam ignoriše stanje generala Mladića, treba odgoditi ročište

Izvor: RTRS | Datum:20.08.2020.

Haški mehanizam ignoriše to što general Ratko Mladić već sedam dana ima visoku temperaturu i bila bi jako nepravedna odluka ako bi se u tim uslovima na silu insistiralo da se nastavi sudski proces, rekao je generalov sin Darko Mladić.
 

Darko Mladić je ocijenio da je njegov otac sada bolesniji negu u maju kada je došlo do odlaganja postupka i da u trenutnom stanju ne može da izdrži ni pet do deset minuta telefonskog razgovora, a ne suđenje čiji je nastavak najavljen za utorak, 25. avgust.

On je istakao da se generalova odbrana i porodica nadaju da će Haški mehanizam, koji je odbio prijedlog odbrane da se žalbeno ročište odgodi zbog generalovog lošeg zdravstvenog stanja, uvažiti argument nemogućnosti pripreme i tako sačuvati makar djelić svog narušenog kredibiliteta.

- Mi se pitamo da li neko vrši pritisak na njih da se ovo što pre završi na svaku cijenu - rekao je Mladić.

On je istakao da su trenutno još su lošiji uslovi nego što su bili u maju kada je bilo pomjereno usmeno suočenje jer general Mladić već sedam dana ima temperaturu za koju nije baš najasnije šta je uzrok.

- Nama su rekli da je toplotni udar, ali nema tog toplotnog udara koji može da izazove temperaturu sedam dana - rekao je Mladić.

On je ocijenio da bi bila "jako nepravedna odluka, ako bi se u tim uslovima na silu insistiralo da se nastavi proces generalu Mladiću".

- Ne mogu da se pripreme kako treba, niti tim odbrane može da ode tamo da se pripremi, da budu sa njim, osim jednog advokata koji živi u Hagu. To je suština - rekao je Mladić.

Mladić je naveo da je jedan od sudija prihvatio argumente odbrane, ali da su ostala četiri bila protiv i da je otvoreno pitanje da li su pod pritiskom da se ovo što prije okonča – bez obzira na svaku cijenu.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove saopšio je da će rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću biti održana 25. i 26. avgusta bez prisustva novinara i javnosti zbog pandemije virusa korona.

Ročište će početi uvodnom izjavom predsjedavajućeg sudije Priska Matimbe Njambe, a potom će uslijediti usmeni argumenti na žalbu odbrane i tužilaštva.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu već je u nekoliko navrata odgađalo usmeno izlaganje žalbi na presudu Mladiću.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Mladić je u pritvoru u Hagu od 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: