Osvećenje obnovljene najstarije crkve u fočanskom kraju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Osvećenje obnovljene najstarije crkve u fočanskom kraju

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:27.08.2020.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom sutra će, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u crkvi na Luću služiti svetu arhijerejsku liturgiju i osvetiti obnovljeni hram. Gotovo kompletna obnova najstarije pravoslavne bogomolje na području Foče počela je prije dvije godine. Zahvaljujući prilozima brojnih vjernika i institucija posao je priveden kraju, a svetinja će nakon dva vijeka ponovo zasijati.

Obnovu Uspenjske crkve na Luću, sa blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, pokrenuo je sveštenik Dušan Andrić, paroh četvrte parohije fočanske. Intenzivnim radovima u protekle dvije godine svetinja je dobila novi krov, obnovljen je oltar i gotovo kompletan enterijer. Završeno je i parterno uređenje hrama.

-Radovi su otpočeli prije dvije godine. Napravljen je jedan donatorski ručak na kojem su sakupljena određena sredstva za obnovu. Ljudi su masovno poslije počeli da pomažu, pa je prvo urađen krov na svetinji, zatim sve ostalo i na kraju je postavljena i nova kapija. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom sutra će od 9.00 časova služiti litrugiju i osvetiti hram. Zahvljujemo se našem neumornom služitelju i dobrom upravitelju na ljubavi očinskoj koja se ogleda u tome da se naša mitropolija širi, izgrađuje, obnavlja i živi da bi vječno živjela u slavu Božiju-rekao je Andrić.

Crkva na Luću, godinama okuplja vjerni narod Tjentišta, Vrbnice, Grandića, Prijeđela, Mješaja i kompletne fočanske opštine. Brojni Fočaci, vezani za ovu svetinju i kraj, nesebično pomažu njenu obnovu. Među dobrotvore upisali su se i ovaj put. Obnovu je pomogao i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, Opština Foča, firma „Safir“ koja je uradila peskarenje crkve, kao i drugi izvođači radova. Donacije nisu izostale ni od Bošnjaka rođenih na ovom području.

Dok je ljudi, biće i građevina, kaže sveštenik Andrić ističući zahvalnost svim donatorima.

-Obnovom se čuva i naša istorija i vjera i naša crkva koja već dva vijeka osvećuje to mjesto. Služila je očevima i precima našim, a danas obnovljena služi nama. Kada sam prvi put došao pred crkvu na Luću, čuo sam, od starijih parohijana da se nekada govorilo i smatralo „tri puta na Luće, kao jednom pod Ostrog“. Zato sa ponosom danas kažemo da nastavismo tamo gdje su preci stali, vjeru održasmo, nadu sačuvasmo i nadu u nasljedstvo ostavismo-istakao je Andrić.

Prema predanju, crkvu na Luću sagradio je u 18.vijeku Mehmed-paša Kukavica, Srbin islamske vjeroispovjesti koji je bio valija u Turskoj. Po predanju Mehmedov otac bio je sveštenik u selu Vojnovići kada su došli Turci koji su ga ubili, a Mehmeda odveli u Istanbul gdje su ga poturčili. No, Mehmed nije zaboravio svoje porijeklo, pa je podigao crkvu po povratku u rodnu Hercegovinu. On je 1752. godine poslat iz Carigrada u na ove prostore da uvede red među lokalne razbojnike i silnike. Pošto je Mehemed-paša Kukavica rodom iz Foče, iz muslimaske porodice, a koja vodi porijeklo od pravoslavne porodice Pavlović, vjeruje se da je u spomen svojoj majci podigao ovu crkvu. U predanju je ostalo da je Mehmeda majka poznala po mladežu ispod pazuha, te ga je zamolila da podigne crkvu u kojoj se do kraja života molila. Gradnja crkve započeta je nešto više od današnjeg mjesta, ali je po kazivanju morala biti premještena zbog naredbe paše, jer se crkva nije smjela vidjeti iz daljine, niti crkveno zvono čuti u daljinu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: