Obilježena krsna slava manastira Dobrun | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježena krsna slava manastira Dobrun

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:28.08.2020.

Manastir Dobrun kod Višegrada obilježio je danas krsnu slavu Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu.

Liturgiju je služilo bratstvo manastira Dobrun uz sasluženje sveštenstva Crkvene opštine Višegrad, a nakon liturgije litija je prošla oko crkve.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je zbog poznate situacije izazvane epidemijom virusa korona, ovogodišnja slava proslavljena malo skromnije nego inače, ali da se ipak veliki broj ljudi odazvao.

"Ovo je pred slavu opštine Višegrad – Malu Gospojinu, koju ćemo isto skromnije proslaviti ove godine. Drago mi je što vjernici dolaze na ovakva obilježavanja, a naša je obaveza da to održavamo i njegujemo našu tradiciju", istakao je Đurević.

On je napomenuo da je u Višegradu turizam primarna privredna grana i da je ovaj grad poznat po vjerskom turizmu, koji je veoma razvijen, a turisti rado posjećuju vjerske objekte stare i po nekoliko vijekova.

"Trudimo se da zajedno sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad pomažemo sve objekte i sve komplekse da bi turisti koji dođu imali najbolje moguće uslove za boravak i da bio tokom boravka u Višegradu vidjeli što više znamenitosti", naveo je Đurević.

Monah manastira Dobrun Mihailo rekao je da je praznik Uspenija Presvete Bogorodice viševjekovna slava manastira Dobrun, koju manastir proslavlja od njegovog nastanka, od 14. vijeka do dana danšnjega.

"I ove godine, narod se okupio u velikom broju da proslavimo ovaj veliki praznik. Služili smo svetu liturgiju i litiju oko hrama, a osveštali smo i slavski kolač i žito u slavu i čast Presvete Bogorodice", naveo je monah Mihailo.

Manastir je nastao za vrijeme vladavine cara Dušana, a osnovao ga je župan Pribil. Na sjevernom zidu priprate i danas se nalaze sačuvani portreti kralja Dušana, žene Jelene i sina Uroša iz 1343. godine. Župan Pribil je pored županskog dvora u tvrđavi između 1340. i 1343. godine sagradio i manastir.

Manastir Dobrun je pao pod Turke 1462. godine, u 16. vijeku ga obnavljaju monasi, Turci ga ponovo ruše krajem 17. vijeka, gdje su se monasi razbježali po starim isposnicama. Tokom Prvog svjetskog rata manastir je ponovo stradao. Sa obnavljanjem se počelo 1921. godine.

Godine 1994. nakon 250 godina, odlukom mitropolita dabrobosanskog Nikolaja manastir je ponovo naseljen monasima.

Obilježavanjem 200 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, 2004. godine, manastirskom kompleksu su dodati novi objekti. Među tim objektima nalazi se i Karađorđev konak u kome je, na prvom spratu smješten Muzej Prvog srpskog ustanka, dok se na drugom spratu nalazi muzej dabrobosanskih mitropolita u kome je prikazan istorijat ove mitropolije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: