Književno veče Žane Alpeze | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Književno veče Žane Alpeze

Izvor: Narodna bibliteka Trebinje | Datum:11.09.2020.

Narodna bibliteka Trebinje u subotu, 12. septembra organizuje promociju knjige „Izopačeno čovječanstvo“ autora Žane Alpeze.  Promocija će se održati u bašti pored biblioteke u 18. časova.


Knjiga „Izopačeno čovječanstvo“ je skup Kolumni koje je autorka Žana Alpeza pisala za države u regiji (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) u zadnjih godinu dana. Riječ je o psihologiji, filozofiji, problemima laži, patologije, licemjerstva i beznađa u svakodnevnom životu iz perspektive autorice.


Žana Alpeza, nakon dugogodišnjeg rada u međunarodnoj kompaniji, ostaje bez posla kao i sve njezine kolege, te uz ideju da aplicira na projekt ženskog poduzetništva počinje njena nova karijera.  Godine 2013. je osnovala socijalno poduzetništvo u Zapadnohercegovačkoj županiji pod nazivom „Djelatnost poljoprivrede MILA“. Predsjednica je udruženja "Pravi Put" od 2015. godine, i radi na segmentima edukacija, podrške, umrežavanja. Udruženje radi na području čitave BiH, te s evropskim državama kao što su Švajcarska, Srbija, Makedonija, Hrvatska i tako dalje, kroz razne projekte za mlade, za poslodavce, osobe s invaliditetom, i slično. Udruženje radi sa svojim aktivnostima na području čitave BiH, te i šire. Od 2015. godine na području Hercegovine su završeni neki od važnih projekata sa vladinim sektorom, raznim organizacijama kako domaćim tako i inostranim, nevladinim sktorom, vijećem mladih raznih opština i slično. U zadnje dvije godine udruženje radi sa inostranim institucijama. 

Mentorica je u Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije "Herag" na području strategija i planiranja tržišta.


Dobitnica je mnogih nagrada i to izdvajamo:


Nagrada za najbolju žensku biznis ideju podržana od Američke Ambasade u BiH, Interventnog fona za žensko poduzetništvo u BiH;
Nagrada „Dama godine Regije 2018“ ,koja se dodjeljuje u Srbiji, gdje je sudjelovalo nekoliko zemalja država regije;
Specijana Nagrada za Individualni Razvoj Filantropije u BiH, koja se organizuje unatrag par godina uz podršku Evropske Unije, THE SIGN ,The Balcan Trust of Democracy,te fondacije Mozaik;
Udruga „PRAVI PUT“, te gdja Alpeza kao predsjednica Udruge je dobitnica početkom marta;
„BALKAN AWARDS 2019“, za socijalno humanitarni rad, doprinos, stvaralaštvo, umrežavanje, nagrada se dodjeljivala u Beogradu.

Zadnje četiri godine piše kolumne za web portale u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, te za nekoliko pisanih medija.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: