Veče gusala pored Hercegovačke Gračanice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Veče gusala pored Hercegovačke Gračanice

Izvor: srna | Datum:21.09.2020.

Veče gusala pod nazivom "Duh se ne da u lance vezati" održano je u amfiteatru manastira Hercegovačka Gračanica na Crkvini iznad Trebinja, organizator je bilo Udruženje guslara "Vojvoda Luka Vukalović" iz ovoga grada.


Stihove čuvenih epsih pjesama uz strune gusala sinoć je izvodilo 17 narodnih guslara, mahom članova Udruženja "Vojvoda Luka Vukalović".

Predsjednik ovog Udruženja Veselin Kosović rekao je da ovo trebinjsko Udruženje giuslara skoro četiri decenije čuva tradiciju, gusala, drevnog srpskog instrumenta.

- Posebno me raduje činjenica da je u našem društvu sve više mladih ljudi koji žele guslati i zato vjerujem da smo na pravom putu da očuvamo gusle u Hercegovini - rekao je Kosović.

Pored guslara na Crkvini su sinoć nastupili, uz frulu i harmoniku, otac i sin Željko i Stefan Martinović iz Crne Gore.

Sponzori ove večeri gusala bili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Elektroprivreda Republike Srpske i Gradska uprava Grada Trebinja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: