Počele pripreme za izgradnju aerodroma u Trebinju (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počele pripreme za izgradnju aerodroma u Trebinju (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:05.10.2020.

Ubrzano odmiču terenske pripreme za projekat Aerodrom Trebinje. Nakon što je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove donijela rješenje, u skladu sa opštim zakonom o eksproprijaciji, obavlja se premjer zemljiša između naselja Taleža, Cerovac i Hum. Uporedo, tehničku dokumentaciju pripremaju i zasebni timovi iz različitih oblasti aviosaobraćaja.

Na potezu od naselja Taleža do Huma, od tri i po kilometra, obavlja se premjer 300 hektara zemljišta, za budući aerodrom. Riječ je o području u kojem nema naselja.

- Na tom dijelu su odrađena geodetsko-tehnička snimanja i pripreme za buduću eksproprijaciju. dDuga faza je cijepanje parcela za izradu zoning plana i treća je procjena vrijednosti nekretnina, koje ulaze u obuhvat eksproprijacije - istakao je Borko Ćorluka, šef Područne jedinice RUGIP Trebinje.

Tačan broj katastarskih čestica, potvrdio je Ćorluka, biće poznat nakon izrade prijedloga za eksproprijaciju. U prvoj fazi pripreme dokumentacije, stambenih objekata za eksproprijaciju nema. Jedna tačka markirana je u dvorištu Dragice Bašić u Taleži. Ne zna šta je obilježeno.

- U većini slučajeva to je neplodno zemljište, koje nije privedeno namjeni, objekte ćemo pokušati da se zaobiđu i da se ne šteti ruralni dio - dodao je Ćorluka.

S obzirom na indicije o preostalim minsko-eksplozivnim sredstvima, uz ratnu liniju razgraničenja, demineri će teren provjeravati do kraja mjeseca. Eksproprijacija bi, u skladu s novim zakonom, trebalo da bude završena do kraja godine. Stručnim timovima na usluzi su i službenici gradske uprave.

- Prepoznavanje parcela očekujemo najkasnije do kraja ove sedmice, i da se vidi šta su sljedeći koraci, kako razgovarati sa vlasnicima i uvesti izvođače - naglašava Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Korekcije pripremnih terenskih radova nisu isključene. O tome će odlučivati zajednički stručni timovi.

- Pošto je vrijeme jako kratko, paralelno radimo sastanke radnih grupa, očekujemo objavu u službenom glasniku toga zakona, i osmog dana od objavljivanja, ide izrada zoning plana i paralelno s tim možemo raditi sve ostalo - naglasila je Vesna Vožni, pomoćnica ministra za saobraćaj i veze Republike Srpske.

Kontrola letanja Srbije i Crne Gore i BiH angažovana je u segmentu organizacije vazdušnog prostora, usluga i službi. Prikupljaju potrebne parametre za projekat aerodroma.

- Ono što je za nas najvažnije imamo definisan položaj poletno-sletne staze, na osnovu toga položaja definišemo postupke za poletanje, prilaz i sletanje, da oni budu uređeni u skladu sa međunarodnim standardima -rekao je Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Izgradnju aerodroma u potpunosti će finansirati Republika Srbija, koja će njime i gazdovati. Vrijednost projekta koja se pominje jeste oko pedeset miliona evra. 
 
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: