Pokloničko putovanje u srpske svetinje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pokloničko putovanje u srpske svetinje

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:13.10.2020.

U organizaciji Crkvene opštine Nevesinje, grupa od 48 vjernika krenula je u subotu, 10. oktobra, da se pokloni velikim svetinjama koje su gradili vladari iz svetorodne loze Nemanjića. Prije ulaska na teritoriju Srbije vjernici su imali priliku da posjete Andrićev grad, manastir Dobrun i muzej gdje se nalaze eksponati iz Prvog srpskog ustanka. Nakon prijatne vožnje grupa je stigla u Žiču. U ovoj velikoj svetinji poklonici su od ljubaznih monahinja čuli kratak istorijat manastira koji je Sveti Sava odredio da bude sjedište prvog srpskog arhiepiskopa.

Sutradan, u nedjelju, 11. oktobra, grupa se pričestila na Svetoj liturgiji u Studenici koju je predvodio studenički iguman arhimandrit Tihon. Zaista ne postoje riječi koje mogu adekvatno opisati osjećaj nakon obilaska ove svetinje. Čuvena freska Studeničkog raspeća, mošti Svetih Nemanjiće i još mnogo toga čini ovaj manastir pravom duhovnom oazom. U nastavku putovanja vjernici su posjetili Sopoćane,Đurđeve stupove i Petrovu crkvu u Rasu. Gdje god su se pojavili Hercegovci su primljeni sa velikim oduševljem jer svi mnogo vole i poštuju umirovljenog vladiku Atanasija. Sa grupom je na hodočašće išao i nevesinjski paroh jerej Slavko Lalović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: