Lideri EU i zapadnog Balkana sutra u Sofiji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Lideri EU i zapadnog Balkana sutra u Sofiji

Izvor: RTRS | Datum:09.11.2020.

Na sutrašnjem sastanku lidera zemalja zapadnog Balkana i EU u Sofiji trebalo bi da bude usvojen plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, piše portal "Evropski zapadni Balkan".
 

Evropska komisija saopštila je da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima.

Planom bi trebalo da se smanje prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordiniše politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regiona i da se promoviše elektronska trgovina.

Sastanak u Sofiji biće održan u okviru berlinskog procesa koji je započet još 2014. godine, na inicijativu njemačkog kancelara Angele Merkel.

Cilj procesa jeste da se postigne zajednički sporazum o jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i da se riješe otvorena pitanja u regionu.

Evropski fond za Balkan, Evropski savjet za spoljne odnose u Sofiji i Institut za demokratiju iz Skoplja zajednički će organizovati forum danas, dan pred samit u Sofiji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: