VUKANOVIĆ POMEO OPOZICIJU UMJESTO VLAST: Lista Nebojše Vukanovića druga u Trebinju, kneza Draškovića nema ni na mapi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

VUKANOVIĆ POMEO OPOZICIJU UMJESTO VLAST: Lista Nebojše Vukanovića druga u Trebinju, kneza Draškovića nema ni na mapi

Izvor: https://topportal.info/ | Datum:18.11.2020.

Lokalni izbori u Hercegovini donijeli su nekoliko iznenađenja, jer je vlast u nekim opštinama promijenjena, no najveće iznenađenje je ipak potpuni izborni debakl Hercegovačkog narodnog pokreta Rodoljuba Draškovića koji je hercegovačkom knezu, kako sebe voli zvati, jako teško pao.

Drašković je na izbore izašao sa svojim novoosnovanim Hercegovačkim narodnim pokretom, a u koaliciji sa PDP-om i osvojili su, na 73 odsto prebrojanih glasova, svega 866 glasova što je tek skromnih 7.60 odsto i tri mandata u Skupštini Grada Trebinja. Mandate su osvojili PDP-ov Slavko Vučurević, Ljubiša Krunić i Saša Borjan, dok niko od Draškovićevih kandidata nije prošao.

Drašković je najveći investitor u Hercegovini i zapošljava oko 1500 ljudi, tako da je u najmanju ruku čudno da ni svi njegovi radnici nisu glasali za njegov pokret i kandidate. Zbog toga ne čudi njegova ljutnja i frustracija koju je juče iskazao kroz saopštenje za javnost u kome prijeti da se povlači iz Hercegovine, a što je najgore prijeti zatvaranjem fabrike alata –IAT, odnosno nudi je Vladi nazad uz vrtoglavu nadokandu od 8.750.000 evra, ali i zatvaranjem fabrike prehrambena industrija RTD “Swisslion”.

U svom dopisu Drašković traži i izjašnjavanje vlasti o ’’ponudi’’, na šta je dobio odgovor iz gradskog odbora SNSD- da prvo državi izmiri dug, pa se onda povuče, te da svoj izborni rezultata prokomentariše unutra svoje družinine.

Drašković je mnogo uradio za Trebinje, tako da sigurno treba napraviti ozbiljnu analizu izbornog sunovrata.

No ako se samo površno izanaliziraju izborni rezultati u Trebinju može se vidjeti da je opozicija ostala na potpuno istom rezultatu u odnosu na četiri godine ranije, samo što su se glasovi unutar opozicije drugačije podijelili.

Naime, na ovogodišnjim izborima SNSD je osvojio 4.215 glasa (37,01odsto) i tako dobio dvanaest odborničkih mjesta, Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića 1.702 glasa (14,95 odsto) i pet mandata, SDS 1.032 glasa (9,06 odsto) i tri mandata, Naša Hercegovina-Hercegovački narodni pokret –PDP 866 (7,60 odsto) i tri mandata, Socijalistička partija 657 (5,77 odsto) i dva mandata, Ujedinjena srpska-Partija ujedinjenih penzionera 564 glasa (4,95) dva mandata i DNS 494 glasa (4,34 odsto) i jedan mandat, te nacionalne manjine jedan.

Na izborima 2016. godine SNSD je osvojio 7.390 glasova (38,84 odsto) i uzeo 11 mandata. Druga stranka bio je PDP sa 3.578 glasova (18,81 odsto) i 6 mandata, slijedio ih je SDS sa 2.301 glasom (12,09 odsto) i 4 mandata. DNS je prije četiri godine osvojio 1.513 glasova (7,95 odsto) i dva mandata, SP RS 1.286 glasa (6,76 odsto) i takođe 2 mandata, te po jedan mandat Ujedinjena Srpska sa 740 glasova (3,89 odsto), Pokret za Trebinje 710 glasova (3,73 odsto) i PUP 585 glasova (3,07 odsto) i nacionalne manjine jedan.

Prostom računicom vidljivo je da su opozicione stranke 2020. osvojile 31.61 odsto glasova, skoro isto kao i 2016. kada su osvojile 30.9 odsto. Međutim, na ovogodišnjim izborima sjajan rezultat postigla je Lista Nebojše Vukanovića koja je sada druga po jačini u Skupštini Trebinja.

Vukanović je svakodnevno vodio svoju kampanju, a na skupovima se pojavljivao sa druga dva opoziciona subjekta kojima je ’’pobrao’’ većinu glasova. SDS je nastavio tendenciju pada pa je sa 12 sišao na 9 odsto, dok je rezultat PDP-a duplo lošiji u odnosu na prošle lokalne izbore. Trebinjci naklonjeni opoziciji odlučili su ovoga puta svoje povjerenje pokloniti Vukanoviću i njegovoj listi.

Vukanović je tako u izbornoj trci zapravo samo potukao svoje opozicione partnere, jer će i u naredne četiri godine apsolutnu vlast u Trebinju imati SNSD sa svojim partnerima.

U opoziciji su vidno razočarani rezultatima, a jedan od najglasnijih opozicionara iz PDP-a cijelu situaciju prokomentarisao je slikovito riječima: ’’Ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju’’. Na koga je tačno mislio, da li na kneza li poslanika, nije poznato.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: