OTVORENA KONFERENCIJA O ZAŠTITI I KORIŠTENJU VODA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

OTVORENA KONFERENCIJA O ZAŠTITI I KORIŠTENJU VODA

Izvor: SRNA | Datum:19.11.2020.

U Trebinju je danas otvorena međunarodna konferencija o zaštiti i korištenju voda na kojoj će biti predstavljena 73 naučna rada iz ove oblasti čiji su autori stručnjaci iz zemalja regiona, te Italije i Australije.

Dvodnevna konferencija u Trebinju održava se u organizaciji Srpskog društva za zaštitu voda iz Beograda, preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ i "Elektroprivrede Republike Srpske".

Predsjednik organizacionog odbora Dragoslav Banjak istakao je da je riječ o jednom od najznačajnijih naučnih skupova koji su održani u Trebinju tokom proteklih nekoliko decenija, s obzirom na to da je voda najznačajniji resurs na području Trebinja i Hercegovine.

"Potrebno je da se kvalitet vode očuva. Ključno je da se voda višenamjenski koristi. Upravo takvi koncepti zaživjeli su i na području hidrosistema Trebišnjica gđe se voda koristi za vodosnabdijevanje, u hidroenergetske svrhe, za sport i rekreaciju, ali uz poštovanje svih mjera kako bi se sačuvao njen kvalitet", rekao je Banjak novinarima.

Sekretar Srpskog društva za zaštitu voda Aleksandar Đukić naglasio je da je kvalitetna voda resurs, a da bi imala i upotrebnu vrijednost, voda mora imati i zaštićen kvalitet.

"Situacija u tom pogledu u Hercegovini je dobra, a postoje uslovi da se ona popravi. Što se tehničkih mjera tiče, odnosno zahvatanja i prečišćavanja otpadnih voda, u Trebinju su one sprovedene do nivoa kako su to nalagali raniji propisi, a sada se radi na inoviranju tog postrojenja", naveo je Đukić.

On je napomenuo da je Bileća nedavno otvorila postrojenje, ali druga naselja nemaju riješeno to pitanje, što mora biti prioritet u budućnosti.

"Hercegovina nije gusto naseljeno područje zbog čega pritisak ljudskih aktivnosti na vodne resurse nije pretjeran, ali to ne znači da je nekom dozvoljeno da zagađuje nekažnjeno", istakao je Đukić.

Rukovodalac Sektora HET-a za upravljanje proizvodnjom i vodama Duško Vujović rekao je da je hidrosistem Trebišnjica u prvom redu koncipiran sa hidroenergetskom namjenom, a tokom rada vode sliva su doživjele visok stepen višenamjenskog korištenja - od vodosnabdijevanja, navodnjavanja, uzgoja ribe, do uređenja obala.

"Na ovom dijelu jedini smo u Evropi koji imamo više od 85 odsto kompaktnih poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem", naglasio je Vujović.

On je napomenuo da je u pogledu monitoringa i zaštite kvaliteta vode, vodoprivredni sistem Trebišnjica opremljen i laboratorijom za fizičko-hemijske i biološke analize vode, koja u kontinuitetu prati kompletno slivno područje. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: