Nabaro: Treći talas u Evropi početkom 2021. godine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nabaro: Treći talas u Evropi početkom 2021. godine

Izvor: RTRS | Datum:22.11.2020.

Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije za kovid 19 Dejvid Nabaro upozorio je na treći talas pandemije u Evropi početkom 2021. godine, ako vlade ponove greške iz prošlosti kada nisu spriječile drugi talas infekcija.
 
- Propustili su izgradnju potrebne infrastrukture tokom ljetnih meseci, nakon što su prvi talas stavili pod kontrolu - rekao je Dejvid Nabaro za švajcarske novine "Zoloturner cajtung".

On je naglasio da je sada na djelu drugi talas.

- Ako ne izgrade potrebnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sljedeće godine - rekao je Nabaro, Britanac koji je neuspješno vodio kampanju da bi 2017. postao generalni direktor SZO.

Evropa je nakratko uživala u smanjenim stopama infekcije, koje sada ponovo rastu. U Njemačkoj i Francuskoj juče je zabilježeno 33.000 novozaraženih, Švajcarska i Austrija imaju hiljade slučajeva dnevno, dok je Turska prijavila rekordnih 5.532 novih infekcija.

Nabaro je izdvojio potez Švajcarske da dozvoli skijanje - uz maske potrebne u gondolama - jer su druge alpske države poput Austrije zatvorile odmarališta. Nabaro je rekao da bi Švajcarska mogla dostići "veoma visok nivo bolesti i smrtnih ishoda".

- Jednom kada se stope zaraze potpuno smanje, a to će se dogoditi, tada možemo biti slobodni koliko god želimo - rekao je Nabarro

Nabaro je pohvalio odgovor azijskih zemalja poput Južne Koreje, gdje je stopa zaražavanja sada relativno niska.

- Ljudi su potpuno angažovani, preuzimaju modele ponašanja koji otežavaju cirkulaciju virusa. Održavaju distancu, nose maske, izoluju se kada su bolesni, peru ruke i površine. Oni tako štite najugroženije grupe - rekao je Nabaro, koji smatra da je reakcija Evrope na pandemije bila nepotpuna.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: