Da li hidroenergetski sistem na Trebišnjici šteti Hutovom blatu? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Da li hidroenergetski sistem na Trebišnjici šteti Hutovom blatu?

Izvor: SRNA | Datum:07.03.2016.

Svjetski fond za zaštitu divljih životinja /VVF/ danas je upustio biorazgradljivi obilježivač u ponor Doljašnica u Popovom polju kako bi se utvrdile podzemne veze ponora Popovog polja i močvara Hutovo blato, te eventualna štetnost izgradnje i rada hidroenergetskog sistema na rijeci Trebišnjici na Park prirode "Hutovo blato".

Upuštanje obilježivača omogućeno je privremenim obustavljanjem rada hidroelektrane Čapljina pri "Elektroprivredi HZHB", te otvaranjem zatvarača u koritu Trebišnjice.

Rukovodilac VVF u BiH Zoran Mateljak kaže da je riječ o potpuno bezopasnoj boji za biljni i životinjski svijet, jer se tako obojena voda može i piti.

"Sljedećih 14 dana zaposleni u Parku prirode uzimaće dvaput dnevno uzorke vode na izvorima Hutovog blata, koji će se analizirati u laboratoriji u Trebinju. Analizom koncentracije boje u uzorcima potvrdiće se ili opovrgnuti da li postoje podzemne veze po kojima voda iz Popovog polja dolazi do močvara Hutovog blata", rekao je Mateljak.

Direktor Parka prirode "Hutovo blato" Nikola Zovko kaže da se utvrđivanjem podzemnih veza želi potvrditi da je loše stanje ekosistema u Hutovom blatu posljedica izgradnje i rada hidroenergetskog sistema na rijeci Trebišnjici.

"Zbog preusmjeravanja voda za hidroenergetske potrebe dolazi do manjeg doticaja vode, što je dovelo do zamućivanja, te se dno močvara u posljednjih 30 godina podiglo za jedan metar. To je imalo drastične posljedice na sav raznoliki živi svijet u Parku prirode, te je potrebno taj proces zaustaviti ukoliko ne želimo potpuno izgubiti Hutovo blato", dodao je Zovko.

Zbog velikog ekološkog značaja i biološke raznolikosti VVF je prepoznao Hutovo blato kao jedno od prioritetnih staništa u BiH i široj regiji Dinarskog luka i njegova zaštita je za ovu organizaciju od najvećeg interesa, saopšteno je iz VVF-a.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: