Trebinjcima predstavljen program besplatnog studiranja u Rusiji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinjcima predstavljen program besplatnog studiranja u Rusiji

Izvor: Radio Trebinje | Foto: RadioTrebinje | Datum:22.12.2020.

Mladi iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost besplatnog studiranja na nekom od univerziteta u Ruskoj Federaciji, a program se odnosi na osnovne akademske, postdiplomske i doktorske studije, te ljetnu školu ruskog jezika.

Ovo je  u Trebinju rekla Anastasija Gajdalenok, ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi Ruske Federacije u BiH, na predstavljanju programa stipendija ruske vlade za strane studente, koje je održano u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

Pojasnila da je strani državljani po pravilu plaćaju studiranje u Rusiji, ali su dobitnici vladine stipendije - izuzetak iz pravila. Uz besplatno studiranje, mjesečno će dobijati i novčanu stipendiju, a imaće i mogućnost smještaja u studentskim domovima, pri čemu će njihov status biti jednak ruskim studentima, a cijene boravka - simbolične.

U programu, dodaje ona, učestvuju više od 450 univerziteta Ruske Federacije.

„Studenti mogu da izaberu bilo koji program ili specijalizaciju, a tih smjerova ima više od 300. Sve je o trošku budžeta. Na studentima je samo putovanje, viza i medicinsko osiguranje. Sve ostalo je na Ruskoj Federaciji“, istakla je ataše u ruskoj ambasadi u BiH.

Konkurs će za akademsku 2021/2022. biti raspisan u januaru naredne godine.

„Zašto Rusija? Prije svega, to je jedan od najboljih obrazovnih sistema na cijelom svijetu. Naše diplome se cijene u svim državama svijeta. A studenti iz Republike Srpske i BiH su uvijek dobrodošli u Rusiju“, poručila je Gajdalenok.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak napomenuo je da mnogo stranih studenata odlazi u Rusiju u potrazi za kvalitetnim obrazovanjem, te da se njihov broj procjenjuje na više od 270 hiljada.

„Ovo je prilika i za naše studente, one koju su ambiciozni i koji nisu toliko vezani za toplinu roditeljskog doma – da se okušaju na nekom od univerziteta koji pripadaju nesumnjivo jednom od najboljih obrazovnih sistema u svijetu. Nadam se da će se naći zainteresovanih iz našega grada koji će se odlučiti da svoje akademske studije započnu ili nastave u Ruskoj Federaciji jer će im to zasigurno omogućiti vrlo kvalitetno obrazovanje“, kazao je Banjak.

RADIO TREBINJE


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: