Fočanska “Prosvjeta” prikuplja knjige za biblioteku u Prebilovcima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fočanska “Prosvjeta” prikuplja knjige za biblioteku u Prebilovcima

Izvor: foca24.info | Datum:10.03.2016.

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Foči priključio se akciji prikupljanja knjiga za opremanje biblioteke Kulturnog centra u Prebilovcima, koju su pokrenuli studenti Filološkog fakulteta iz Beograda.

PrebilovciIz fočanske “Prosvjete” je saopšteno da se prikupljaju knjige iz oblasti istorije, kulture i književnosti, a da građani mogu dati doprinos ovoj akciji, ako poklone bar jednu knjigu iz navedenih oblasti. Knjige se, do 25. marta, do kada traje akcija, mogu donijeti svakim danom u prostorije Centra za kulturu i informisanje Foča.

Prebilovci su srpsko selo u dolini Neretve, u opštini Čapljina, koje je dva puta do temelja spaljivano. U Drugom svjetskom ratu, 1941. godine, ustaše su ubile i bacile u jamu više od 800 žitelja, a 1992. godine selo je ponovo uništeno, kada je minirana i kripta sa više od 4.000 kostiju ubijenih Srba iz hercegovačkih jama. Obnovljeni prebilovački spomen-hram Vaskrsenja Hristovog, koji je izgrađen po uzoru na Hram groba Gospodnjeg u Jerusalimu, osveštan je u agvustu prošle godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: