Hercegovci u Švedskoj promovisali zvaničan sajt Udruženja „Sveti Vasilije Ostroški“ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hercegovci u Švedskoj promovisali zvaničan sajt Udruženja „Sveti Vasilije Ostroški“

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:13.03.2016.

Udruženje Hercegovaca u kraljevini Švedskoj „Sveti Vasilije Ostroški“ otvorilo je svoju zvaničnu web stranicu.

sveti vasilije

Navikli smo da naši ljudi u dijaspori uprkos godinama, često i čitavim decenijama života provedenim daleko od Hercegovine ostaju privrženi svom zavičaju. Takav je slučaj i sa našimljudima u kraljevini Švedskoj.

U nastojanju da se naši zemljaci u Švedskoj još bolje povežu i zajedničkim djelovanjem daju svoj doprinos očuvanju srpske kulture i običaja srpskog naroda u tuđini ali obnovi i preporoduHercegovine, Srbi iz Hercegovine formirali su u ovoj skandinavskoj zemlji svoje udruženje. Nazvali su ga, a kako drugačije, Sveti Vasilije Ostroški.

Udruženje Hercegovaca u kraljevini ŠvedskojSveti Vasilije Ostroški bori se za očuvanje nacionalnog identiteta mlađih naraštaja. Jedan od prvih ciljeva svoga rada koje je udruženje istaklo u svom statutu jeste očuvanje i njegovanje srpskog jezika. U svom radu na ostvarenju programskih ciljeva udruženje će raditi tako što će organizovati večeri Hercegovaca, predavanja i izložbe. Planirano je da se osnuje i nedeljna škola srpskog jezika za mališane. Udruženje će tijesno sarađivati sa svim ostalim bratskim udruženjima kako u otadžbini tako i u Srpskoj dijaspori.

Dok se još radilo na formiranju udruženja Hercegovaca, organizovana je donatorska večera na kojoj je donirano preko 100 hiljada švedskih kruna za izgradnju hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima. U ovom selu zahvaljujući Hercegovcima iz Švedske opremljen je ”Kulturni i duhovni centar Sveti kralj Milutin”.

Slobodna Hercegovina saznaje da se radi na pripremi još jedne donatorske večeri u Švedskoj koja će biti posvećena prikupljanju sredstava za završetak radova na pravoslavnom hramu u Mostaru.

Predsjednik udruženja Sveti Vasilije Ostroški je profesor istorije Dušan Topalović, porijeklom iz Ljubinja, sekretar je novinar Aco Dragićević osnivač časopisa za kulturu Dijaspora, koji takođe uređuje zvaničnu stranicu udruženja. ali i stranicu Prebilovci-selo na internetu (http://www.prebilovci.net/. Blagajnik je privrednik Anđelko Babić porijeklom iz Lokava kod Čapnjine.

Pojedinačna članarina u udruženu Sveti Vasilije Ostroški iznosi za pojedince 100 kruna, dok je porodična članarina 200 SEK. Na zvaničnoj stranici udruženja postoji mogućnost da se Hercegovci, koji to žele, priključe ovoj po mnogo čemu uzornoj organizaciji Srba u svekolikom srpskom rasejanju.

Premda je zvanična stranica udruženja Srba Hercegovaca u Švedskoj još uvijek u izgradnji, može se primjetiti vezanost njenih članova za zavičajnu Hercegovinu. Uz biografiju svetitelja čije ime nose, a koja je objavljena na srpskom i švedskom jeziku, pažnju privlači i rubrika Hercegovci o Hercegovini u kojoj su sabrani književni prilozi Hercegovaca o zavičaju.

Do sada su objavljeni radovi Božidara Bjelice, Dragana Tepavčevića, Šćepana Aleksića, Vladike Grigorija i Milosava Popadića, nekada urednika u sarajevskoj ”Svjetlosti” pod čijim je uredništvom objavljena čuvena biblioteka ”Kulturno nasleđe Bosne i Hercegovine” (Veselin Masleša, Sarajevo 1990.) u kojoj su, pored ostalih, izašle kultne knjige Artura Džon Evansa, ”Pješke kroz BiH 1875. godine”i antropogeografska studija Jefta Dedijera ”Hercegovina”.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: