Ulicama Nevesinja prošla bogojavljenska litija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ulicama Nevesinja prošla bogojavljenska litija

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:19.01.2021.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenje. Tim povodom, u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju jutros je služena sveta liturgija i obavljen obred osvještanja vode.

Nakon bogosluženja u Sabornom hramu, svečana litija prošla je gradskim ulicama do izvorišta Jedreš, gdje je tradicionalno obavljen čin vodoosvećenja. Bogosluženje su obavili mjesni sveštenici.

Prigodnom besjedom vjernicima se obratio starješina Sabornog hrama Mladen Čalija i pozdravio ih drevnim pozdravom „Bog se javi – Vaistinu se javi“.

„Daj Bože, da se ovdje okupljamo svake godine i praznujemo ime Božije, da nam ova osvećena voda bude na okrepljenje, ozdravljenje i svaku dušekorisnu milost Božiju“, rekao je sveštenik Čalija u besjedi.

Bogojavljenje se uvijek slavi 19. januara, uoči praznika posvećenom svetom Jovanu Krstitelju. Na ovaj praznik u Jordanu je prvi put objavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, koji je u trenutku krštavanja, u obliku svjetlosnog goluba, sletio na glavu Isusa Hrista.

Sina Božijeg krstio je na Bogojavljenje Jovan Krstitelj, a predanje kaže da su se u trenutku krštenja nebesa otvorila i čuo se glas Boga: „Ovo je moj sin ljubezni, koji je po mojoj volji“.

Na praznik Bogojavljenja, vjernici jedni druge pozdravljaju drevnim pozdravom: „Bog se javi – Vaistinu se javi“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: