Бањалучке делиције у Херцеговини, отвара се Крајишка кућа у Требињу | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Бањалучке делиције у Херцеговини, отвара се Крајишка кућа у Требињу

Извор: Nezavisne Novine | Фото: Nezavisne novine | Датум:30.01.2021.

У Требињу су у петак почели грађевински радови на адаптацији пословног простора у самом центру града, у Улици цара Лазара, који ће бити будућа "Крајишка кућа", препознатљиви бренд Бањалуке са делицијама пољопривредних произвођача с овог поднебља.

"У Требињу смо у договору с  градом покренули пројекат 'Крајишка кућа'. Очекујемо да завршетак грађевинских радова омогући улазак у објекат и његово опремање за рад. Надамо се да ћемо у току марта или априла успјети да завршимо ове радове", потврдио је за "Независне" Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села града Бањалука, који руководи овим објектом.

Иако радови због свеукупне ситуације с пандемијом вируса корона мало касне, на прољеће ће "Крајишка кућа" највјероватније примити прве купце из Требиња и околине.

Према ранијим најавама, "Крајишком кућом" требало би да газдује Аграрни фонд Требиње, при којем дјелује и "Херцеговачка кућа". Очекује се да ће се, када радови буду окончани, на полицама "Крајишке куће" за почетак наћи више од стотину аутохтоних производа с подручја Бањалуке и цијеле Крајине, али ће се асортиман временом повећавати, како се радило и код "Херцеговачке куће".

"Ово ће побољшати и цјелокупну туристичку понуду града. Гастрономска понуда Требиња можда је и најквалитетнија у региону, а  'Херцеговачка кућа' је постала својеврсни 'музеј херцеговачких укуса'", истакао је Марко Радић, директор Туристичке организације града Требиње.

Нагласио је да ће "Крајишка кућа" свакако допринијети проширењу и обогатити ту врсту понуде, поготово производима који нису типични за Херцеговину.

"С обзиром на 'Херцеговачку кућу' у Бањалуци, могу да кажем да је ово један примјер добре праксе у сарадњи два града који су нашли узајаман интерес на добробит и грађана и туриста који посјећују Бањалуку и Требиње", каже Радић.

Уколико епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, много се очекује и од овогодишње туристичке сезоне, када би и 'Крајишка кућа' и 'Херцеговачка кућа' у продаји требало да имају изузетне резултате.

Драшко Илић истакао је да је план Центра на чијем је челу да се, уколико њихов план рада за ову годину буде усвојен у Градској управи, покрене и иницијатива за отварање објеката "Крајишке куће" у Београду и Новом Саду.

"Најбитније је да кроз повећан број продајних објеката повећавамо и производњу и прераду унутар наших газдинстава, а самим тим и њихову већу зараду, те запослимо што већи број људи у пољопривреди", истакао је Илић.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: