I u pandemijskom talasu obezbijeđene dovoljne količine najdragocjenije tečnosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

I u pandemijskom talasu obezbijeđene dovoljne količine najdragocjenije tečnosti

Izvor: D.R./Radio Trebinje | Datum:08.03.2021.

U organizaciji Gradskog Crvenog krsta Trebinje i Kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Risto Špuran“ danas je u krugu Bolnice Trebinje, na spomeniku poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi, služeno opijelo i položeno cvijeće. Održane su i tradicionalne akcije dobrovoljnog davalaštva krvi povodom 7. marta, Dana dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje i 8. marta Međunarodnog dana žena.

 

Cvijeće su na spomenik dobrovoljnim davaocima krvi položili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Risto Špuran“.

Dragan Šarenac, načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje je istakao da je, iako živimo u teškom vremenu opterećenom pandemijom virusa korona, prikupljeno dovoljno doza najdragocjenije tečnosti  potrebnih za liječenje pacijenata trebinjskih zdravstvenih ustanova.

„Jeste da je u vrijeme epidemijskih talasa prikupljanje jedinica krvi otežano, tada smanjimo i broj akcija, a sve u skladu sa preporukama Kriznog štaba i epidemiološkim mjerama, ali u svim situacijama naša služba je adekvatno reagovala na zahtjeve za transfuzijom i bilo je dovoljno krvi za liječenje pacijenata“, podvukao je Šarenac.

On je naveo da je tako bilo i svih prethodnih 55 godina.

„Nikada se nije desilo da je neko izgubio život zbog nedostatka krvi“, naveo je doktor Šarenac.

On je podsjetio da je prethodnih dana najstariji Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi „IAT SL“ organizovao tradicionalne akcije, povodom 7. marta Dana dobrovoljnih davalaca krvi Trebinja.

„Zahvaljujem se ovom aktivu i Klubu dobrovoljnih davalaca krvi „Risto Špuran“ i svim dobrovoljnim davaocima krvi na izvanrednoj saradnji koju ostvarujemo na ovom humanom polju“, istakao je Šarenac.

Marica Tomović, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje je navela da je posebno raduje što je sve više mladih dobrovoljnih davalaca krvi.

„Raduje činjenica da je sve više mladih ljudi u dobrovoljnom davalaštvu krvi, posebno onih koji po prvi put daruju najdragocjeniju tečnost. Drago nam je da se zanavljaju snage. Danas je ljude teško natjerati da urade nešto spontano od srca, nije baš lako, tako da hvala svim dobrovoljnim davaocima krvi i svim humanim ljudima“, rekla je Marica Tomović.

Ona je svim ženama čestitala Međunarodni praznik, ističući da su žene uvijek bile i jesu na prvim linijama i u službi humanosti.

U ovoj godini organizovano je 11. akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, a prikupljeno je oko 300 jedinica tečnosti koje život znače.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: