U BiH stiglo 30.000 vakcina koje je donirala Turska | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U BiH stiglo 30.000 vakcina koje je donirala Turska

Izvor: RTRS | Datum:28.03.2021.

U BiH je iz Turske stiglo 30.000 vakcina protiv virusa korona. Riječ je o kineskim vakcinama Sinovak, koje su sa sarajevskog aerodroma, uz poštovanje hladnog lanca, prevezene u centralno skladište u Mostaru.

 
Donacija iz TurskeFoto: RTRS
O raspodjeli turske donacije entitetima, Savjet ministra će najvejrovatnije odlučiti sutra.

Donacija Turske sa 30.000 kineski vakcina Sinovak, namijenjenih za građane oba entitea u BiH, dogovorena je tokom susreta predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva, u Ankari 16. marta. 

Nakon nepune dvije sedmice, pošiljka s vakcinama, letom iz Istanbula, dopremljena je na sarajevski aerodrom.

- U ovim teškim trenucima kada se naš narod bori i naš zdravstveni sistem se bori da pobijedi ovu pošast, svaka pomoć dobro dođe. Lijepo je vidjeti kako u regionu to radi Srbija gdje je dozvolila da se dobar broj građana BiH vakciniše, a ako ovih 30.000 vakcina jedan život spasi onda je velika - rekao je Boško Tomić izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Donacija 30.000 vakcina protiv virusa korona, pojedinačno je najveća koju je BiH dobila za vrijeme pandemije.

- Ona će biti nedostatna ali će biti ravnomjerno rasporođena po čitavom prostoru i pomoći da se kritične kategorije što prije imuniziraju - smatra Selmo Cikotić ministar bezbjednosti BiH.

U Turskoj ambasadi zadovoljni su što su vakcine stigle i što je njihova donacija, dogovorena 16. marta na sastanku predsjednika Erdogana i članova Predsjedništva BiH, tako brzo realizovana.

- Želimo da budemo podrška građanima BiH u borbi protiv ove bolesti podrška u svakom trenutku - naglasio je Ozgur Sahin otpravnik poslova turske Ambasade u BiH.

Nakon što Agencija za lijekove izda potrebnu dozvolu za korišćenje, vakcine će biti dopremljene Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Institutu za javno zdravstvo Federacije.

O raspodjeli vakcina Savjet ministara trebalo bi da odluči već sutra.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: