Savez opština i grada Hercegovine: Epidemiološka situacija zabrinjavajuća | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Savez opština i grada Hercegovine: Epidemiološka situacija zabrinjavajuća

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.04.2021.

Epidemiološka situacija u istočnoj Hercegovini je zabrinjavajuća, a sve lokalne zajednice preduzeće dodatne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa korona, rekao je izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine Luka Petrović.

Petrović je, nakon sastanka sa predstavnicima istočnohercegovačkih opština i zdravstvenih ustanova sa područja naše regije, poručio da će u narednom periodu biti osposobljeni dodatni kapaciteti u svim lokalnim zajednicama na ovom području.

On je naveo da su prioriteti uređenje objekta stare nevesinjske bolnice, proširenje spratnosti Doma zdravlja u Bileći, nabavka sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Berkovićima i konsolidacija rada Doma zdravlja u Ljubinju.

"Dvije bolnice u našoj regiji su na veoma dobar način odgovorile na pandemiju. Bolnica Trebinje umjesto 27 kiseoničkih mjesta danas ima 101 i mogućnost prijema 168 pacijenata, dok Bolnica u Nevesinju raspolaže sa 53 kreveta, od kojih je njih 48 popunjeno", naveo je Petrović.

On je istakao da je očigledno da postoji nedostatak određenih lijekova, poput antibiotika "Longacef", pa će u narednom periodu biti izvršena dodatna nabavka medikamenata kako se ne bi ugrozili životi oboljelih od virusa korona.

"Dogovor je da Trebinje i Gacko iznađu način da se ti lijekovi obezbijede i da se pomogne i drugim lokalnim zajednicama koje to nisu u mogućnosti da urade", naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, svi zdravstveni radnici na području istočne Hercegovine biće dodatno novčano nagrađeni za sav trud i rad koji ulažu u proteklih duže od godinu dana u liječenju pacijenata.

"Lokalne zajednice će učestvovati u sufinansiranju tih nagrada", naveo je Petrović.

On je kazao da će tržišna inspekcija vrši pojačanu kontrolu cijena kako medikamenata, tako i osnovnih životnih namirnica.

Dogovor je i da se nabavi veća količina brzih antigenskih testova kako bi se spremno dočekala nadolazeća turistička sezona, dok će prioritet pri vakcinisanju imati i ona lica koja su angažovana u smjenama - poput zaposlenih u Rudniku i termoelektrani "Gacko" i Hidroelektranama na Trebišnjici, te u privatnim proizvodnim pogonima.

"Za vakcinaciju u ovom trenutku čeka oko 3.500 ljudi, koji su se prijavili. Prioritet moraju da budu i vatrogasci, pripadnici službi zaštite i spasavanja, radnici u Svislajon pogonima", naveo je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je epidemiološka situacija nepovoljna i da je dogovor da se u narednom periodu donose jedinstvene mjere.

"To znači da ako zatvaramo ugostiteljske objekte u Trebinju i Gacku, da ih zatvaramo i u Bileći i Nevesinju. U narednom periodu ćemo se češće sastajati, smatramo da je situacija pogoršana u Gacku i Trebinju. Postoji oko 3.000 zahtjeva za vakcinaciju“, istakao je Ćurić.

Načelnik Opštine Gacko Ognjen Milinković kazao je da je vakcinacija jedino rješenje da se zaustavi pandemija, te pozvao sve građane da se prijave za vakcine.

On je naglasio je da je u posljednjih dana epidemiološka situacija najteža u Trebinju i Gacku.

„Mi smo preduzeli posebne mjere, škola je i dalje onlajn, zabranili smo javna okupljanja, radimo sve na tome da se epidemija stavi pod kontrolu. U aprilu testirali 132 čovjeka, 86  pozitivno, sinoć testirano 29, čekaju se rezultati. Trenutno u Bolnicama u Nevesinju i Trebinju i Foči smješteno 26 pacijenata iz Gacka“, naveo je Milinković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: