Akumulacija za navodnjavanje oranica u Ljubinjskom polju od naredne jeseni | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Akumulacija za navodnjavanje oranica u Ljubinjskom polju od naredne jeseni

Izvor: RTRS | Datum:18.04.2021.

Akumulacija za navodnjavanje dijela Ljubinjskog polja, finansirana sredstvima Ministarstva poljoprivrede, prema svemu sudeći, neće biti na raspolaganju u ovoj godini.

 
Sistem je završen, ali su, prilikom prvog punjenja jesenas, primjećeni gubici vode. Još nije izgrađena sekundarna mreža, niti su poznati uslovi za korišćenje vode.

Akumulacija za navodnjavanje oko 280 hektara oranica u Ljubinjskom polju, jedino je moguće rješenje za problem vodosnabdijevanja u ljetnjim mjesecima. Zapremine je 245 hiljada metara kubnih. Prilikom prvog punjenja jesenas, primjećen je gubitak vode.

Načelnik Opštine Ljubinje Stevo Drapić ističe da je niz faktora uticalo na gubitak vode. - Došlo do pritiska i cijepanja folije, isto tako propust se desio između starog i novog jezera, na varovima folije, ozbiljan gubitak bio je i na muljnom ispustu - napominje Drapić.

S obzirom na to da je objekat u dvogodišnjem garantnom roku, Ministarstvo poljoprivrede, sa opštinom Ljubinje, naredilo je izvođaču radova da otkloni nedostake.

Đorđe Vujović direktor HERC gradnje d.o.o. Trebinje kaže da je nakon punjenja akumulacije, primjećen određen gubitak vode  i odmah se pristupilo sanaciji. Iako nam vremenski uslovi nisu išli na ruku, sada smo u završnoj fazi, i jezero će biti stavljeno u funkciju u narednih desetak dana.

Prošle godine potpuno je završena izgradnja pumpnog postrojenja i 14 kilometara primarnog cjevovoda.

Po svemu sudeći, i ova sezona, što se tiče navodnjavanja u Ljubinjskom polju, je izgubljena. Naime, radovi još nisu završeni, a pitanje je hoće li povremeni tok da napuni akumulaciju. Sekundarna mreža tek treba da se uradi.

Broj potencijalnih korisnika još nije utvrđen, a lokalna zajednica treba da raspiše uslove korišćenja vode.

Načelnik Opštine Ljubinje ističe da se još ne zna ko čime gazduje a po Pravilniku, ono što je za sada izvjesno, jezerom će gazdovati Vode Srpske kao i sa primarnom mrežom. Opštini će biti data tercijarna mreža, organizacija i mjerni instrumenti.

Ulazni parametri za cijenu vode ne mogu se utvrditi, ali je sigurno da neće preći pedeset pfeniga po utrošenom kubnom metru. Ministarstvo poljoprivrede u ovaj projekat uložilo je oko 2,3 miliona KM, a Opština Ljubinje oko 250.000 KM.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: