Podijeljeni „start-up“ paketi za nevesinjske proizvođače krompira | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Podijeljeni „start-up“ paketi za nevesinjske proizvođače krompira

Izvor: Hercegovina Press | Datum:07.05.2021.

Nevesinjskim proizvođačima krompira danas su podijeljeni „start ap“ paketi koji sadrže sadni materijal, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva. Podrška poljoprivrednicima obezbijeđena je kroz Projekat unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), a dio sredstava izdvojila je i opština Nevesinje.

Projekat realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS preko novoformirane zadruge „Nevesinje“.

Dugogodišnji nevesinjski proizvođač krompira Nebojša Radan ocjenjuje da će ovi paketi biti značajna podrška proizvođačima.

–Dobijamo novo sjeme, proširujemo proizvodnju, a uštedjećemo i sredstva za nabavku sadnog materijala– ističe Radan.

 

Konsultant IFAD-a Bojan Grahovac naglašava da je ukupna vrijednost projekta 77.000 KM.

‒ Paketi sadrže 1000 kilograma sadnog materijala sorti „agria“, „rudolf“ i „kondor“, 625 kilograma mineralnog đubriva i zaštitna sredstva ‒ pojasnio je Grahovac.

Rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Borislav Milivojević kaže da se projektom pomažu mali poljoprivredni proizvođači kako bi bili konkurentni na tržištu. Pojasnio je da IFAD finansira 40%, a opština 10% ulaganja, tako da poljoprivredniku ostaje da plati 50% nabavne cijene, s tim da žene kao nosioci gazdinstva i mlađi od 35 godina ostavruju pravo na dodatnih 10% popusta.

Milivojević je podsjetio da su u okviru projekta formirane zadruge u Nevesinju, Ljubinju i Berkovićima za koje se očekuje da u budućnosti budu nosioci razvoja poljoprivrede u ove tri opštine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: