Prvi put sa Rusima: U Trebinju obilježen Dan pobjede | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prvi put sa Rusima: U Trebinju obilježen Dan pobjede

Izvor: RADIO TREBINJE | Foto: RADIO TREBINJE | Datum:09.05.2016.

Sa spomenika borcima NOR-a danas se prvi put začulo i „Hristos voskrese“ i „Vječnaja pamjat“ – od oca Romana, sveštenika Ruske pravoslavne crkve pri crkvi voronješkog univerziteta, a hor iz ovog ruskog grada Trebinjce je pozdravio pjesmama „Tamo daleko“ i „Kaćuša“…

dan pobjede

TREBINJE  │ Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, delegacije Grada Trebinja, trebinjskog SUBNOR-a, te ruskog konzulata u BiH, profesora i studenata Poljoprivrednog univerziteta u Voronježu položili su danas cvijeće na spomenik Borcima palim u borbi protiv fašizma 1941-1945 u gradskom parku.

Upućujući poseban pozdrav delegaciji iz Rusije, koja je na inicijativu Ruskog kulturnog centra u Trebinje prvi put došla na zajedničko obilježavanje Dana pobjede, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da su ruski narod i država svijetli primjer kako se treba odnositi prema žrtvama borbe za slobodu, a što bi i naš i drugi narodi trebalo da slijede.

dan pobjede3

„Poruka sa ovog mjesta je da svi želimo bolju budućnost po mjeri čovjeka. Nažalost, mi se po mnogim pitanjima u našoj državi ne slažemo, ali sam siguran da se ovdje danas svi slažemo u jednom – oni koji su dali život za slobodu ove zemlje i naroda zaslužuju pomen i poseban pijetet“, rekao je Vučurević.

Slavko Šanjević, predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Trebinje, podsjetio je da je srpskom narodu na ponos što je u svakom ratu bio na strani pobjednika, iako su te pobjede i sloboda redovno plaćani velikim žrtvama.

dan pobjede5

„Ovdje leže kosti 1.693 borca i žrtve fašizma, a kad se ovom broju dodaju 594 borca i žrtve na srušenom spomeniku u Zavali i preko hiljadu u jami na Ržanom Dolu – taj broj svrstava Trebinje među krajeve sa najviše žrtava u Republici Srpskoj, nakon Potkozarja i Podgrmeča. Ovaj broj žrtava zaslužuje pažnju svih generacija i za sva vremena“, rekao je Šanjević.

Konzul Ruske Federacije u BiH Olisja Šerbova istakla je da se „danas sjećamo naših očeva i djedova koji su pali u velikim bitkama protiv fašizma“, poželjevši Trebinjcima „da zauvijek imaju mirno nebo nad glavom“.

dan pobjede1

Prorektor Poljoprivrednog univerziteta u Voronježu Marina Šahova poručila je „da je danas veliki dan jer dva bratska naroda, jednim srcem i jednom dušom, praznuju veliki zajednički praznik – Dan pobjede“.

Sa spomenika borcima NOR-a danas se prvi put začulo i „Hristos voskrese“ i „Vječnaja pamjat“ – od oca Romana, sveštenika Ruske pravoslavne crkve pri crkvi voronješkog univerziteta, a hor iz ovog ruskog grada Trebinjce je pozdravio pjesmama „Tamo daleko“ i „Kaćuša“.

dan pobjede2

Delegacija iz Rusije prethodno je posjetila Gradsku upravu i razgovarala sa gradonačelnikom Vučurevićem i saradnicima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: