Tabaković nakon pada: Čim se oporavim, vraćam se na planinu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Tabaković nakon pada: Čim se oporavim, vraćam se na planinu

Izvor: RADIO TREBINJE | Foto: RADIO TREBINJE | Datum:11.05.2016.

Tridesetogodišnja Bilećanka Ivana Tabaković, članica PD „Vučji zub“ iz Trebinja, uspješno se oporavlja nakon što je 17. januara pala u provaliju na planini Orjen u Crnoj Gori, na jednom od svojih brojnih pohoda na planinske visove.

ivana tabakovic

„Osjećam se dosta dobro. Kada sam došla u Trebinje, nisam se mogla pomjeriti s kreveta, a tek kasnije polako sam počela hodati uz pomoć štaka. Nakon petnaestak dana na štakama, polako sam se počela kretati i bez pomagala. Zadovoljna sam dosadašnjim oporavkom, mada trebam još raditi da bi se sve vratilo na ono kako je bilo prije“,priča Ivana.

Kako kaže, ne sjeća se ničega, ni pada, ni dramatičnog spašavanja, bolnice, čak ni dešavanja tri dana prije nesretnog događaja.

„Neki događaji su mi se jednostavno izbrisali iz sjećanja“, kaže Ivana.

5731c1f1-a100-4940-bd2f-12a60a0a0a64-ivana-i-rados

Velika želja uspon na Monblan

To je, vjerovatno, i razlog zašto ni sada ne osjeća strah od visine i bavljenja planinarenjem. Ističe da jedva čeka dan kada će ponovo krenuti na planinu.

„Sada mi je najvažnije da se u potpunosti oporavim. Naravno da ću se vratiti svemu što sam radila ranije, što sam voljela i što me je činilo sretnom“, poručuje Ivana i dodaje da, iako joj se ove godine neće ostvariti želja da se popne na Monblan, svakako od tog uspona neće odustati i sigurna je da će ga kad-tad osvojiti.

Spašavanje trajalo više od 15 sati

Spašavanje Ivane Tabaković, koja je imala prijelom baze lobanje, karlice i karlične kosti te promrzline, trajalo je više od 15 sati. Spasiocima su posao otežavali jak vjetar i temperatura od minus 20 stepeni Celzijevih.

Igor Škero, predsjednik PD „Vučji zub“, koji se prvi spustio do Ivane nakon pada i učestvovao u evakuaciji, rekao je tada da ju je zatekao u besvjesnom stanju, a on i kolege svojim tijelima su je zagrijavali dok nije stigla dodatna pomoć.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: