TREBINJE - Grad koji pleni lepotom, istorijom, gastronomijom, ali i dobrim provodom (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

TREBINJE - Grad koji pleni lepotom, istorijom, gastronomijom, ali i dobrim provodom (FOTO)

Izvor: www.novosti.rs | Datum:14.06.2021.

ŽIVOPISNI gradić u proteklih desetak godina doživeo je turistički bum
TREBINJE - Grad koji pleni lepotom, istorijom, gastronomijom, ali i dobrim provodom
Momo Kapor je davno napisao za Trebinje da nije ni selo ni metropola, da je Trebinje metafora, san.

Trebinje je grad smešten na samom jugu Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), na raskrsnici puteva, između gradova pod zaštitom Uneska, na samo 25 kilometara od obale Jadranskog mora.

Ima izuzetno povoljan geoprometni položaj i blagu mediteransku klimu sa velikim brojem sunčanih dana godišnje (260), što ga čini idealnim mestom za život, ali i za savršen odmor, te pogoduje razvoju različitih poljoprivrednih kultura.

TURISTIČKI BUM

Prvi put Trebinje se spominje u 10. veku kod Konstantina Porfirogenita, pod nazivom Tribunija. Kroz svoju dugu i burnu istoriju Trebinje je uvek predstavljalo raskršće puteva i vezu između Mediterana i unutrašnjosti Balkanskog poluostrva.


Ovaj grad iz godine u godinu postaje sve značajnije i razvijenije turističko odredište. Beleže se posete turista iz različitih delova sveta iz više od 90 država, a statistika govori da je njih svake godine sve više. Možemo reći da je Trebinje u protekloj deceniji doživelo svojevrsnu turističku ekspanziju.

Do toga je došlo prevashodno zbog proširenja turističke ponude koja je danas veoma raznovrsna i kompleksna.

POSETITE OBAVEZNO

Najposećenije i najznačajnije turističke lokacije i atrakcije u Trebinju su:

Centar grada sa letnjom baštom „Platani“, živopisnom zelenom pijacom, gradskim parkom u kome je najposećeniji lokalitet Hram Svetog Preobraženja, i više kulturno-istorijskih spomenika poput spomenika Jovanu Dučiću i Njegošu, kao i spomenika borcima iz svetskih ratova, te katolička katedrala i više poklona gradu pesnika Jovana Dučića;
Stari grad Kastel sa više malih ugostiteljsko-zanatskih radnji u kojem se nalazi i Muzej Hercegovine, ali i dve džamije i to: Osman-pašina i Sultan Ahmetova (Atik) džamija;
Manastiri: Hercegovačka Gračanica, Tvrdoš, Petropavlov, Duži i Zavala; Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u selu Mrkonjići
Arslanagića (Perovića) most;
Hercegovačka kuća.


SJAJNA VINA I KUHINJA

Trebinje je poznato takođe po dobrim i kvalitetnim vinima, čija proizvodnja ima dugu tradiciju, ali i po čuvenim specijalitetima. Veliki je broj autohtonih hercegovačkih specijaliteta koji se pripremaju u velikom broju restorana i ugostiteljskih objekata.

Grad sunca posebna atrakcija
Posebno veliki značaj za turizam Trebinja ima rekreativno- turistički kompleks "Grad sunca", koji je svečano otvoren 2017. godine. Sadrži akva-park i dino-park sa zabavnim sadržajima.

Avanturizam doživljava posebnu ekspanziju u Trebinju, pa se svakom zaljubljeniku u prirodu pruža niz mogućnosti da uživa u paraglajdingu, planinarenju, biciklizmu...


Grad krasi reka Trebišnjica, koja svojim najlepšim delom protiče kroz sami centar. Nekada najveća ponornica u Evropi, svojom čistoćom pravi je raj za sportske i rekreativne ribolovce, ljubitelje kajaka i kanua i za brojne kupače.

Trebinje raspolaže sa preko 2.000 ležajeva u različitim vrstama smeštaja. Turistički info centar je smešten na najatraktivnijoj i najfrekventnijoj lokaciji i spada u red najboljih na ovim prostorima, o čemu svedoče brojna priznanja.

Zato ne čekajte, već danas spakujte kofere i krenite put Trebinja!


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: