Bolnica Trebinje: Počela implementacija Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bolnica Trebinje: Počela implementacija Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema

Izvor: JZU Bolnica Trebinje | Datum:17.06.2021.

Kako je danas saopšteno iz Bolnice Trebinje u proteklom periodu nabavljena je sva neophodna oprema, uspješno edukovano medicinsko osoblje, te su sprovedene sve potrebne instalacije kako bi početak primjene Integrisanog zdravstvenog sistema učinkovito započeo.


Uz pomoć IZIS-a biće mnogo jednostavnije praćenje medicinskog stanja pacijenata jer će sve zdravstvene institucije biti uvezane u jedan jedinstven i kompleksan sistem, što omogućava efikasniji uvid u medicinske podatke pacijenata, rezultate dijagnostičkih procedura, primjenjivane terapije i drugo.
Naše medicinsko osoblje se odlično snašlo i sa ovim novim izazovom, uz pomoć predstavnika IZIS-a, koji već nekoliko sedmica sprovode neophodnu edukaciju.


Direktor JZU Bolnica Trebinje, Nedeljko Lambeta zadovoljan je kako je tekla dinamika radova oko implementacije Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u našoj Ustanovi i pored narušene epidemiološke situacije koja nas je zadesila prethodnih mjeseci, te istakao i zadovoljstvo spremnošću naših zdravstvenih radnika da prihvate i efikasno i efektivno odgovore i ovom zadatku koji se našao pred njima.

U narednom periodu nas očekuje podjela elektronskih zdravstvenih kartica, kako su najavili iz Fonda zdravstvenog osiguranja, te nakon 1. avgusta tekuće godine u cijeloj Republici Srpskoj kreće apsolutna primjena IZIS-a, kazao je Lambeta, te dodao kako će ovaj Sistem u mnogome olakšati i pacijentima ali i našem zdravstvenom kadru. Uz elektronske uputnice, recepte, specijalističke nalaze smanjićemo bespotrebno hodanje pacijenata i čekanje u redovima, što omogućava i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. A samim uvođenjem jednog ovakvog informacionog sistema, osmišljenog prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, podićemo zdravstveni sistem na jedan viši i kvalitetniji nivo, na zadovoljstvo svih nas, te se nadamo da je ovo samo jedan korak u nizu mnogih kojima ćemo ga osavremeniti i unaprijediti, jer nam je pandemija virusa korona dokazala da na kvalitetnom zdravstvenom sistemu počiva i cjelokupan državni sistem.

Osim toga, JZU Bolnica Trebinje do ovog momenta bila je jedina zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj, koja nije imala razvedenu informatičku mrežu, a koja je u najkraćem mogućem vremenskom periodu, i pored brojnih poteškoća, uspjela organizovati rad i promptno razvesti najsavremeniju računarsku mrežu.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: