Završena dvodnevna konferencija IRB-a pod nazivom ''Invest Srpska'' – zamjenik gradonačelnika učestvovao u panelu ''Ravnomjerni razvoj Republike Srpske'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Završena dvodnevna konferencija IRB-a pod nazivom ''Invest Srpska'' – zamjenik gradonačelnika učestvovao u panelu ''Ravnomjerni razvoj Republike Srpske''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:22.06.2021.

Privući investitore i dobiti smjernice za budući razvoj Republike Srpske bile su teme dvodnevne konferencije IRB-a pod nazivom „Invest Srpska: Mogućnost investiranja u Republiku Srpsku“, koja je tokom vikenda održana u Laktašima.

Mogućnosti investiranja, privređivanja i izazovi privrednog razvoja su pred Republikom Srpskom koje treba iskoristiti, poruka je i cilj Prve investicione konferencije IRB-a.

U ime domaćina, prisutne je pozdravio direktor IRB-a Dražen Vrhovac, a učesnicima se obratio i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović. Među učesnicima konferencije bio je i direktor Privredne komore RS Pero Ćorić, kao i predsjednik Udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Na dvodnevnoj konferenciji učestvovao je i zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković koji je podijelio iskustva grada Trebinja iz oblasti investicionog upravljanja.

U okviru panel sesije pod nazivom „Ravnomjerni razvoj Republike Srpske“, Bošković je govorio o onim investicijama koje su ekonomski opravdane u lokalnim samoupravama, napomenuvši da je turizam u Trebinju trenutno u ekspanziji.

-Različitim aktivnostima uspjeli smo promijeniti turističku sliku Trebinja i trudimo se da posjetiocima ponudimo nove sadržaje. U tom smislu, po prvi put do sada izradili smo dokument Stratigije razvoja turizma Grada Trebinja koji predviđa različite projekte, a posebno smo se fokusirali na razvoj ruralnog turizma, jer smo tu prepoznali značajan potencijal i našu konkurentnost na turističkom tržištu. Kada je u pitanju statistika, imamo podatak da Trebinje na raspolaganju trenutno ima preko 3000 registrovanih kreveta, a u 2019. godini je po prvi put ostvareno preko stotinu hiljada registrovanih noćenja, istakao je Bošković.

On je naglasio da je ulaganje u infrastrukturu preduslov za turistički, ali i cjelokupni privredni razvoj grada. Shodno tome, u Trebinju je realizovan niz infrastrukturnih projekata, od ulaganja u putne komunikacije, izgradnju obilaznica i gradskih saobraćajnica, magistralnog puta Trebinje – Ljubinje, zatvorenog bazena, projekta rehabilitacije Starog grada, do ulaganja u Duhovni centar Mrkonjići čija je izgradnja realizovana uz podršku Vlada Srbije i Republike Srpske.

Bošković je istakao i da ulaganja u ostalim oblastima u Trebinju nisu izostala:

-I u poljoprivredi smo imali značajna ulaganja, a o tome svjedoči i podatak da smo prije samo par godina u Trebinju imali 350 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a danas ih je više od sedam stotina. Svakom od ovih gazdinstava na usluzi je naš Agrarni fond, koji je i osnovan s namjerom da investicije lakše dođu do krajnjih korisnika tj. poljoprivrednika i da upravo oni osjete efekat tih ulaganja. Agrarni fond danas ima preko 2 000 korisnika, a Hercegovačka kuća, koju smo takođe osnovali u svrhu jačanja lokalne poljoprivrede, posluje i otkupljuje proizvode od preko stotinu lokalnih trebinjskih gazdinstava, rekao je Bošković.

Bošković je napomenuo i da je Grad Trebinje izgradio sistem za navodnjavanje, a riječ je o projektu kojim je do sada obuhvaćeno preko 80% obradivih površina.

Na pitanje o mogućnostima novih ulaganja, zamjenih gradonačelnika je ocijenio da su dobri partnerski odnosi i umrežavanje veoma bitni za dalji privredni razvoj Trebinja i Republike Srpske.

-Trebinje je do sada realizovalo niz projekata u saradnji sa različitim domaćim i međunarodnim organizacijama, pri čemu je Gradska uprava takođe snosila dio projektnih troškova. Mi smo na vrijeme prepoznali mogućnosti koje nude organizacije poput UNDP-a, švedske organizacije SIDA, Vlade Švicarske, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i dr., kao i mogućnosti koje pružaju EU fondovi, odnosno projekti prekogranične saradnje i drugi donatori, a kao važan partner Trebinja posebno se izdvajaju se Vlade Republike Srbije i Republike Srpske, koje su pružile podršku brojnim projektima u oblasti privrede, turizma, infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta i dr., kazao je Bošković.

On je dodao i da lokalne zajednice snose značajnu odgovornost za svoj razvojni put, jer su upravo one nosioci brojnih aktivnosti.

Zamjenik gradonačelnika je ocijenio da su u budućem periodu neophodna značajnija ulaganja u unapređenje oblasti ljudskih resursa, kao i demografske slike u svim lokalnim zajednicama uopšte. Bošković je istakao da sve lokalne samouprave trebaju da pripremaju projekte u kontinuitetu, kako bi konkretne ideje i razvojna rješenja bila na raspolaganju svim potencijalnim investitorima ili donatorima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: