PJESKARENJE CRKVE USJEKOVANJA GLAVE SV. JOVANA KRSTITELJA U ORAŠJU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PJESKARENJE CRKVE USJEKOVANJA GLAVE SV. JOVANA KRSTITELJA U ORAŠJU

Izvor: https://henatrebisnjici.com/ | Datum:25.06.2021.

U selu Orašju, u Popovom polju, radnici „Hidroelektrana na Trebišnjici“ sa pogona HE Trebinje 1, izvršili su pjeskarenje kamenih zidova crkve posvećene Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, čime je ovoj prelijepoj građevini vrađen sjaj i bjelina. Inače, ova crkva datira još iz davne 1829. godine.

Nikola Tubić, rukovodilac HE Trebinje 1, kaže da su se „Hidroelektrane na Trebišnjici“ sa zadovoljstvom odazvale pozivu da pomognu oko čišćenja crkvene fasade, koja je posivjela usljed dugogodišnjeg uticaja atmosferskih prilika.

„Selo Orašje, koje se nalazi na samoj granici sa Federacijom BiH je oduvijek bilo većinski naseljeno pravoslavnim življem, a uvijek je bilo i porodica drugih nacionalnosti. Iz Orašja su porodice Tubić, Ćuzulan, Kulaš, Oborina, Vasiljević, Mandić, Milić, Dolina, Raič, Jozeljić i Vuk. Pored ovog sela, crkva služi i pravoslavnim vjernicima iz sela Čavaš i Dvrsnica“, navodi Tubić.

Crkava u Orašju po arhitekturi tipičan je predstavnik jednobrodnih crkava sa polukružnom apsidom i zvonikom na preslicu, koji je karakterističan za područje Hercegovine. „Hidroelektrane na Trebišnjici“, uviđajući značaj kulturno-istorijske baštine, kroz ovakve i slične aktivnosti daju svoj doprinos njenom očuvanju i promociji.

 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: