Završena ŠKOLA ZA PLANINARSKE VODIČE, AKTIVNI ODMOR među tri najvažnija turistička proizvoda Trebinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Završena ŠKOLA ZA PLANINARSKE VODIČE, AKTIVNI ODMOR među tri najvažnija turistička proizvoda Trebinja

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.06.2021.

Svečanom dodjelom znački i diploma polaznicima u Eko kampu „Ušće“ kod Trebinja završena sedmodnevna škola za planinarske vodiče.

Polaznike, njih ukupno 29 iz cijele Srpske, obučavali su instruktori planinarskih saveza Srpske i Srbije, a obuku je uspješno položilo njih 26, među kojima je i svih 17 učesnika škole iz Trebinja.

Opremom su posebno nagrađeni najbolji budući vodiči među muškarcima i damama - Igor Škero i Kristina Jašić, oboje iz našeg grada.

Milorad Kličković, rukovodilac instruktorskog tima u Vodičkoj službi Planinarskog saveza RS, kazao je za Radio Trebinje da su polaznici prošli obuku po programu Međunarodne unije planinarskih i alpinističkih organizacija – za planiraske vodiče treće kategorije, sa kompetencijama da vode grupe u ljetnim uslovima i do 3.600 metara nadmorske visine.

Kroz sedmodenevni program polaznici su stekli brojne praktične vještine potrebne budućem pozivu - od tehnika kretanja na terenima različitih karakteristika, korišćenja štapova, gelendera i uža za spuštanje, pa do organizacionih znanja – poput osmišljavanja, planiranja i pripreme planinarskih akcija.

 

„Veoma značajna tema obuke bila je i prva pomoć, gdje su polaznici imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijim metodama pružanja medicinske pomoći. Izmađu ostalog, važan dio programa je i orjentacija u prirodi, ne samo korišćenjem 'dži-pi-es' tehnike, već i uz pomoć bazičnih sredstava - karte i kompasa, koja nam jedina ostaju ako tehnologija zakaže“, ističe Kličković.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković podsjetio je da se obuka provodi u okviru projekta „Aktivni odmor – razvoj turističkih potencijala Trebinja“, koji realizuje Grad Trebinje, uz jednako finansijsko učešće Fondacije Helvetas - Moja Budućnost i podršku Planinarskog društva „Vučji zub“.

„Ostali aktivnosti koje su planirane kroz ovaj projekat odnose se na uspostavljanje smještajnih kapaciteta u planinarskom domu na Ublima, sa eko-septikom, koji podrazumijeva svu onu infrastukturu kako bi dom bio stavljen u punu funkciju. Očekujem da će sve biti završeno do kraja ljeta i biti na raspolaganju turistima, planinarima i rekreativcima koji posjećuju naš grad“, istakao je Bošković.

 

On je napomenuo da je aktivni ili autdor turizam i u Strategiji razvoja turizma grada Trebinja, koja se odnosi na period od 2020. do 2030. godine, prepoznat kao jedan od tri naša primarna turistička proizvoda, te da je ovaj projekat jedan od konkretnih koraka u tom pravcu.

Bošković je dodao da je od velikog značaja za perspektive trebinjskog autdor turizma i dugogodišnji aktivizam ovdašnjih zaljubljenika u prirodu - planinara iz društva „Vučji zub“, a razvojni potencijal na koji naš grad posebno računa – područje Orjena, sa statusom parka prirode.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: