Uspješno završen projekat ''Sačuvajmo životnu sredinu pravilnim upravljanjem farmaceutskim otpadom'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Uspješno završen projekat ''Sačuvajmo životnu sredinu pravilnim upravljanjem farmaceutskim otpadom''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:30.06.2021.

Povodom uspješno završenog projekta „Sačuvajmo životnu sredinu pravilnim upravljanjem farmaceutskim otpadom“, udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“ održalo je juče završnu konferenciju i javnu debatu u hotelu Leotar.

Glavni cilj ovog projekta usmjeren je na podizanje svijesti i jačanje građanske odgovornosti, jer je veza između zdravlja i prirode, zbog svih promjena u okruženju, danas važnija nego ikad prije.

„Projekat je trajao od početka ove godine, a u okviru njega provedeno je niz aktivnosti. Neke od njih su analiza zakonodavstva na nivou BiH kada je u pitanju upravljanje farmaceutskim otpadom, istraživanje na kojem je učestvovalo 250 građana Trebinja, a potom je sačinjen prijedlog pravilnika o kojem ćemo danas diskutovati i slijede zaključna razmatranja i završni dokument koji će biti poslat donatoru“, kazala je prof. dr Aleksandra Vuković, predsjednica ovog Udruženja.

Ona je dodala da za sada ne postoji zakonska obaveza bilo koje institucije, ni apoteka da prikupljaju farmaceutski otpad od građana.

„Ogromna koločina farmaceutskog otpada se nakupi na godišnjem nivou, koji se zatim odlaže u kontejnere. Prilikom istraživanja dobili smo podatke da čak 80% građana taj otpad odlaže u kontejner, a 1% uopšte ne vodi računa o tome. U Srbiji i Hrvatskoj postoji pravilnik koji reguliše ovu oblast, a u BiH mi nemamo nikakvih rješenja. Najveći problem su novčana sredstva, jer uništavanje farmaceutskog otpada košta, a naš stav je da troškove otpada prikupljenog od građana nikako ne bi trebalo da snose apoteke“, objasnila je Vuković.

Farmaceut Mirjana Mucović, rekla je da je neophodno zakonski regulisati ovu oblast i podizati svijest građana, sve u cilju zaštite životne sredine.

„Stvari sada ne funkcionišu, jer ne postoji zakonsko uporište, samim tim mi nemamo obavezu da prikupljamo farmaceutski otpad, odnosno lijekove isteklog roka trajanja iz domaćinstva. Ponekad dobijemo upit od naših pacijenata, ali u malom broju“, istakla je Mucović.

Projekat „Sačuvajmo životnu sredinu pravilnim upravljanjem farmaceutskim otpadom“ finansijski je podržan od strane Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: