Voda na trebinjskim bazenima ispravna za kupanje i rekreaciju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Voda na trebinjskim bazenima ispravna za kupanje i rekreaciju

Izvor: HET | Foto: HET | Datum:10.07.2021.

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ u saradnji sa Gradom Trebinje, u skladu sa urbanističkim planom grada i obavezama iz vodoprivrednih dozvola, učestvuju u uređenju, održavanju i kontrolisanju kvaliteta vode na otvorenim kupalištima sportsko rekreativnih objekata „Banje“ i „Bregovi“.

U Službi za laboratorisjaka ispitivanja „Hidroelektrana na Trebišnjici“ obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje. Broj kontrola vode iz javnih bazena, navedenih sportsko rekreativnih centara, vrši se u skladu sa  njihovom veličinom i brojem pojsetilaca. Rezultati najnovije obavljenih analiza pokazuju da je voda u trebinjskim otvorenim bazenima dobrog kvaliteta i da je bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

U laboratoriji „Hidroelektrana na Trebišnjici“ ispituju se fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost vode i na osnovu naših analiza nisu primijećena odstupanja od propisanih vrijednosti ispitivanih parametara, tako da je voda potpuno bezbjedna za kupanje i rekreaciju. O mikrobiološkoj ispravnosti se pojačano vodi računa, a hlorisanje vode se vrši u skladu sa preporukama Pravilnika o sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima.

Kontrola kvaliteta vode na bazenu „Bregovi“ vrši se redovno tokom kupališne sezone. Rezultati do sada sprovedenih analiza kvaliteta pokazuju da je voda ovog kupališta pripada drugoj klasi vode za otvorene vodotokove, koja omogućava bezbjedno kupanje i rekreaciju.

Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje, korisnika tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mjera: korišćenje dezo barijera, tuširanje prije i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena.

U skladu sa navedenim, obavezno je i izbjegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja rizika.

Sugrađanima koji se kupaju na rijekama i jezerima savjetujemo da izbjegavaju ronjenje i gutanje vode, a nakon izlaska iz vode preporučujemo da se istuširaju. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva (mala djeca, stari, imunodeficijentni, hronični bolesnici).


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: