Jedinstvo Republike Srpske; Od sutra predstavnici Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Jedinstvo Republike Srpske; Od sutra predstavnici Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija (VIDEO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.07.2021.

Jedinstven stav na sastanku najviših zvaničnika i predsjednika svih parlamentarnih stranaka Republike Srpske - odluka Valentina Incka se odbacuje a visoki predstavnik nema legitimitet - poručeno je na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Od sutra predstavnici Srpske ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama.

Sjednicu je sazvao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneseno nekoliko zajedničkih zaključaka.

- Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlametnu BiH i Savjetu ministara BiH - rekao je Čubrilović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da niovu BiH neće učestvovati u odlučivanju dok se sve ovo ne anulira.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su dva zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru izuzetno važna i da su rezultat današnjeg dogovora predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.


Lider PDP Branislav Borenović istakao je da se ova situacija može prevazići ako bude političke volje.

Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je da je potpuno jasno da nikada više predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika.

Osim Čubrilovića, koji je i lider Demosa, sastanku su prisustvovali predsjednica Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: