Град субвенционише послодавце који ангажују приправнике | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Град субвенционише послодавце који ангажују приправнике

Извор: Radio Trebinje | Датум:09.08.2021.

Град Требиње објавио је јавни позив за све послодавце са сједиштем у том граду да се до 6. септембра пријаве ако желе да користе субвенције Града за ангажовање приправника са високом стручном спремом, који су на евиденцији требињске филијале Завода за запошљавање.

Право на додјелу средстава имају сви послодавци који се одлуче да обезбиједе услове за стручно оспособљавање особама са високом стручном спремом које се налазе на евиденцији требињске филијале Завода за запошљавање Републике Српске на дан објављивања тог јавног позива.

"Циљ јавног позива је стручно оспособљавање особа које имају високу стручну спрему, ради полагања одговарајућег стручног испита и на тај начин подизања нивоа конкурентности тих особа за трајно запослење, што за циљ има смањење броја незапослених", наведено је у јавном позиву, који је истакнут и на огласној табли Градске управе Требиње.

Дио средстава за реализацију нето плата по овом јавном позиву обезбјеђује Град Требиње из сопственог буџета, наведено је у позиву и истакнуто да су средства неповратна и да имају карактер субвенције.

Градоначелник Мирко Ћурић изјавио је Срни раније да ће Град Требиње финансирати приправнички стаж за све свршене студенте који то до сада нису одрадили.

"Одлучили смо да распишемо јавни позив свим послодавцима који су заинтересовани да се јаве да у наредном периоду ангажују приправника у својој фирми, да ми као град дамо мјесечну подршку од 550 KМ, то јесте нето плату за тог приправника, а да послодавац обезбиједи доприносе", прецизирао је Ћурић.

Он је рекао да је циљ да сви који заврше факултет у року од шест мјесеци добију понуду од града, институција или предузетника да одраде приправнички стаж у Требињу и да остану у што већем броју у том граду.

"Интерес нам је да након истека приправничког стажа ти људи остану да раде у тим фирмама. Наравно не зависи то само од послодавца", каже Ћурић и додаје да је циљ да се задржи што више вриједних људи.

“У зависности од броја захтјева и заинтересованих људи, ми смо спремни да вршимо и ребаланс буџета, реалокације и све што је неопходно како би што више људи добило шансу да одради приправнички стаж", рекао је Ћурић, одговарајући на питање колико ће град издвојити новца за тај пројекат.

Он је додао да су људски ресурси и те како битни и изразио очекивање да ће у наредном периоду бити још сличних пројеката.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: