Trebinje Fonda zdravstvenog osiguranja RS: Do sada uručeno oko 26.000 elektronskih zdravstvenih kartica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje Fonda zdravstvenog osiguranja RS: Do sada uručeno oko 26.000 elektronskih zdravstvenih kartica

Datum:12.08.2021.

Na području Filijale Trebinje Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske do sada  je uručeno oko 26.000 elektronskih zdravstvenih kartica, što je 40% od ukupnog broja  kartica u ovoj filijali. 

U samoj Poslovnici Trebinje uručeno je oko 10.000 e kartica, Nevesinju oko 5000, Bileći  4.700, Gackom 4.500 itd. 

Elektronsku zdravstvenu karticu do sada je preuzelo oko 280.000 građana u Republici  Srpskoj i ovaj proces se odvija nesmetano i planiranom dinamikom u svim poslovnicama  FZO RS. 

Podsjećamo da osiguranici mogu da preuzmu elektronske kartice i za članove svoje  porodice, kako bismo maksimalno smanjili gužve u poslovnicama i ubrzali proces  podjele kartica, a i da stariji građani, trudnice i druge osjetljivije kategorije  osiguranika ne moraju lično da dolaze u poslovnice Fonda radi preuzimanja kartica. 

Napominjemo da za sada nije određen rok za preuzimanje kartica i da su i dalje u upotrebi  i stare zdravstvene knjižice, a osiguranicima neće biti uskraćeno nijedno pravo iz  zdravstvenog osiguranja. Javnost ćemo blagovremeno obavijestiti kada će dosadašnje  knjižice u potpunosti prestati da se koriste. 

Na sajtu FZO RS je, takođe, moguće provjeriti da li je kartica spremna i u kojoj  poslovnici Fonda se nalazi. U slučaju da za nekog osiguranika kartica nije izrađena, kao  i za novorođenčad ili u slučaju promjene ličnih podataka, podnosi se zahtjev za izradu  elektronske kartice. 

Inače, elektronske kartice bile su spremne još prošle godine, i upravo je prošle godine  na današnji dan uručena prva elektronska kartica, ali zbog pandemije i epidemiološke  situacije nismo bili u mogućnosti da vršimo masovniju podjelu sve do ovog ljeta. 

Podsjećamo, IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost  svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske, te upotrebu elektronskih uputnica, recepata,  kartica (umjesto zdravstvenih knjižica) i elektronskog kartona. Dosadašnji kartoni  pacijenata zamjenjuju se elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o  pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni  (ambulanti porodične medicine, službi hitne pomoći, bolnici ili specijalističkoj  ambulanti). Ljekari koji liječe pacijenta na jednom mjestu imaju detaljan uvid u  pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke, poput podataka o alergijama, hroničnim  oboljenjima, terapijama koje je primao itd. Zahvaljujući ovome, između ostalog, biće  izbjegnuto dupliranje preglede, jer urađen pregled u jednoj ustanovi, biće automatski  vidljiv svim ljekarima koji liječe pacijenta i u drugim ustanovama i drugim nivoima zdravstvene zaštite, te se ne može desiti da se iste usluge pacijentu pruže više puta i  sl. Time će se smanjiti i liste čekanja na pojedine preglede, i to su samo neke od brojnih  prednosti koje ovaj projekat donosi.  

Pored e kartona i e kartica, IZIS podrazumijeva i elektronske uputnice i recepte.  Elektronska uputnica omogućava brz i jednostavan način razmjene informacija između  različitih nivoa zdravstvene zaštite i pruža neophodne podatke za adekvatno liječenje  pacijenata. E recept omogućava elektronsko propisivanje recepata, te pruža podatke o  alergijama na lijekove, brzo obnavljanje terapije, tj. izdavanje kontinuiranih terapija za  hronične bolesnike i brojne druge prednosti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: