Služen pomen pripadnicima Bobanske čete | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Služen pomen pripadnicima Bobanske čete

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:29.05.2016.

U selu Rapti, u Bobanima, kod spomenika poginulim borcima slavne Bobanske čete, jutros je služen pomen u znak sjećanja na pripadnike ove jedinice Trebinjske brigade, Vojske Republike Srpske.

Pomen poginulim borcima služio je paroh bobanski Momčilo Pejčić.

Nakon pomena cvijeće su položile delegacije Grada Trebinja, trebinjske Boračke organizacije, Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, porodice i saborci poginulih boraca Bobanske čete.

IMG_3274

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da je Bobanska četa ponos grada Trebinja i Republike Srpske.

„Izraz slobodarske klice naroda Bobana i srpskog naroda. Organizovali se, oslobodili,  sačuvali i spriječili prodor hrvatskih jedinica prema Trebinju. Izuzetna hrabrost i vođstvo jednog velikog čovjeka vojvode Nedeljka Vidakovića i njegove čete, čija će imena ostati upisana zlatnim slovima u istoriji odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995 godine“, naveo je Vučurević.

IMG_3287

Jedinica slavnog vojvode Nedeljka Vidakovića osnovana je u selu Šćenica na Trojičindan 1992. godine, a nakon Vidakovićeve pogibije na Boračkom jezeru kod Konjica, 1994. godine, komandovanje četom je preuzeo Dragan Ristić Beli.

„Danas smo mi preživjeli saborci i rodbina došli da im odamo počast. Bobanska četa je imala oko 120 pripadnika, a držala je liniju fronta dugu 15 kilometara“, rekao je Risto Vidaković, koji je ratu je izgubio oba brata, vojvodu Neđa i Sava Vidakovića.

IMG_3290

Govoreći o osnivanju i ratnom putu Bobanske čete, Vidaković je rekao da su tokom rata 23 pripadnika čete poginula, a imali su i više od 50 ranjenih boraca.

„Pripadnici ove čete nisu ratovali samo na podrčju Bobana, već su položaje držali, povremeno, i na Treskavici i Boračkom jezeru“, naveo je Vidaković.

Podjećamo, 2000. godine na ulasku u selo Rapti podignut je krst i spomenik za 23 pripadnika Bobanske čete koji su poginuli braneći otadžbinu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: