PRVAČIĆI, SREĆNO! Gradonačelnik najmlađim đacima poželio srećan početak školovanja (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PRVAČIĆI, SREĆNO! Gradonačelnik najmlađim đacima poželio srećan početak školovanja (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:01.09.2021.

Povodom početka nove školske godine gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić sa saradnicima posjetio je danas tri trebinjske osnovne škole i đacima prvacima poželio srećan početak školovanja.

U Trebinju je ove godine upisano ukupno 302 učenika prvog razreda, a raduje što sve tri trebinjske osnovne škole bilježe veći broj prvačića nego prošle godine.

Gradonačelnik je učenicima koji danas prvi put sjedaju u školske klupe podijelio i prigodne poklone, koje je obezbijedila Gradska uprava.

Ćurić je rekao da je razlog više za zadovoljstvo to što se trajanje školskog časa vraća na 45 minuta, te što će nastavu pohađati kompletna odjeljenja, bez podjela u grupe.

„Nadam se da će učenici čim prije prestati da se nose i maske i da ćemo se vratiti nastavi kakva je bila prije ove pandemije. Isto tako, apelujem na roditelje i nastavnike da svi budemo disciplinovani jer samo tako možemo da se izborimo sa ovom situacijom“, ističe Ćurić.

Gradonačelnik dodaje da će gradski štab svakodnevno pratiti situaciju sa kovidom-19 među školarcima kako bi se u slučaju neželjenih epidemioloških kretanja pravovremenu reagovalo.

Uz prigodne poklone za prvačiće i sveske za sve osnovce, Gradska uprava, podsjetio je Ćurić, obezbijedila je i komplete udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih porodica, a uskoro raspisuje i pozive za novčano pomoć školarcima sa sela i djecu bez jednog ili oba roditelja.

„Smatram da je to itekako važno - da ovakvim i sličnim projektima budemo odgovorni, prije svega prema djeci i njihovim roditeljima. Za mnoge ovo jesu teška vremena, ali ako rasporedimo na pravi način ono što imamo – onda svi dobijamo“, istakao je Ćurić.

Pomoć Gradske uprave nije izostala ni kada je u pitanju izgradnja ljetne učionice u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, na kojoj su radovi već u toku u dvorištu škole.

„Ljetna učionica će mnogo značiti za sve učenike. Cilj je da se poneki klasični čas - tabla i kreda - zamijeni časom u prirodi. Pošto je Trebinje grad sa velikim brojem sunčanih dana, postoje uslove da tokom cijele školske godine sva odjeljenja mogu izvoditi nastavni čas u prirodi. U današnje vrijeme mnogo je važan razgovor, u kojem će nastavnik djeci pristupati kao roditelj i sa njima pričati o raznim temema, ne samo o onim koje su po nastavnom planu i programu“, kazao je direktor ove škole Darko Jegdić.

On ističe da je u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi sve spremno za početak nove školske godine u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

Dodaje da je škola ove godine upisala više djece nego prethodne – u matičnu školu sa njenim područnim odjeljenjima od danas nastavu pohađa ukupno 118 prvačića, podijeljenih u pet odjeljenja.

Više je prvačića i u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, koja takođe spremno dočekuje početak nove školske godine, uz uslove kakve nalažu propisane epidemiološke mjere.

„Ove godine upisano je 105 prvačića u našu školu, što je veći broj nego prethodnih godina - zbog čega smo posebno srećni i zadovoljni. Svi nastavnici su obavezni da tokom boravka u školi nose maske. Što se tiče učenika, oni koji su u nižim razredima ne moraju nositi masku osim na preporuku učitelja ili roditelja, dok bi učenici starijih razreda trebalo da nose maske kada odgovaraju i prilikom izlaska u hol ili toalet“, kaže direktor škole Aleksandar Vukanović.

Svečano je danas bilo i u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški“ u Gorici, koja će ove godine upisati 79 učenika prvog razreda - šest više nego prošle godine.



 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: